Bemutatkozás

A Down Egyesület - államháztartástól független szervezetként - 1998-ban alakult azzal a céllal, hogy a Down-szindrómás gyerekek, felnőttek és családjaik számára segítséget nyújtson alaptevékenységével, valamint programjaival. Az egyesület igyekszik a lehető legmagasabb színvonalon foglalkozni a fogyatékos üggyel, hiszen akiket a szervezet képvisel, megérdemlik ezt, emellett Kisari Károly az egyesület vezetőjeként kiemelten küzd az inklúzív nevelés megvalósításáért hazánkban.

Az egyesület fenntartásában működik a Csodavár Korai Fejlesztő Centrum Nyíregyházán, melynek működtetésével az egyesület célja a korai fejlesztésre szoruló gyerekek ellátásának javítása Kelet-magyarországon, valamint olyan környezet és programok kialakítása, amely a gyakran kellemetlen kezeléseket is élménnyé teheti számukra. A Csodavárban működik a nyíregyházi integrált játszóház is, ahol a fogyatékkal élő és ép gyerekek együtt játszhatnak.

Magyarországon elsőként a Down Egyesület szervezett országos eseményt a Down Világnapon, 2009. március 21-én, a Vígszínházban, ahol 200 Down-szindrómás és 400 ép gyerek érezhette jól magát a színes, az egész színházat betöltő programokon. 2014-ben immár nem csak Budapesten, hanem Székesfehérváron, a Vörösmarty Színházban is együtt ünnepelt az érdeklődő közönség. A Down Világnap mára több mint 1000 fős, országos eseménnyé nőtte ki magát. A rendezvény külön érdekessége minden évben, hogy a Vígszínház művészei, mint önkéntesek vesznek részt a gyerekeknek szóló programokon, idén a Vígszínházi ölelésen és sétán.

A Down Egyesület által 2009-ben életre hívott „Mindenkinek becsengettek!” program keretében középsúlyos szellemi fogyatékos gyerekeket viszünk be iskolai közösségekbe heti 1-2 alkalommal 8-10 héten át. A gyerekeket gyógypedagógus kíséri az előre egyeztetett időpontokban az iskolákba.  Az együtt eltöltött idő alatt a gyerekek közösen hozhatnak létre kézműves alkotásokat, és együtt készültek például arra a "flash-mobra", amelyhez 2013-ban zene és videoklip készült az Alma Együttes által, és melyet végül közösen adtak elő  a város frekventált területén rendezett alternatív tanévzárón. A „Mindenkinek     becsengettek!” oktatási, esélyegyenlőségi program során az egyesület együttműködik hazánk, valamint a határon túl több városi és megyei önkormányzatával, valamint a Parlament Oktatási Bizottságával is.

Az egyesület részt vesz a Down Baba programban, mely célja pozitív példa nyújtása egy Down-baba születésekor. Ezzel kapcsolatban működik a www.downbaba.hu oldal, ami felöleli nemcsak a terhesség 9 hónapját, hanem az azt követő hónapokat is. A szűréssel, a Down-szindrómával, a Down-szindrómás magzat születésével, fejlesztésével, gondozásával kapcsolatos minden információval szolgál a kismamáknak, kispapáknak. Egyesületünk együttműködik a Down Ambulanciával a Jósa András Kórházban, ahol a szükséges szakorvosi vizsgálatokat egy nap alatt, soron kívül elvégzik a Down-szindrómás gyermekeknél.