A Down Egyesület országos sajtópremiert rendezett a Vígszínházban

daniella2015. március 22.

A Down Világnap alkalmából a Down Egyesület immár hetedszerre fogott össze a Vígszínházzal, hogy szélesebb közönséghez is eljuttassák üzenetüket: az eltérő fejlődésű gyermekek életében fellépő akadályok is leküzdhetőek. Ezt hivatott a „0321-Kihívás - Játék előítéletek nélkül” kalandjáték bemutatni. Az akadályverseny célja, hogy ráébressze az embereket: csak együttműködéssel oldhatók fel a különbségekből adódó problémák. Az eseményt Gundel Takács Gábor konferálta, a Vígszínház színészei pedig három fős csapatokba rendeződve, lelkesen vetették bele magukat az izgalmas feladatokba. A csapatokat Bata Éva, Börcsök Enikő, Csőre Gábor, Fesztbaum Béla, Hegedűs D. Géza, Hegyi Barbara, Karácsonyi Zoltán, Lengyel Tamás és Péter Kata alkotta.

A rendhagyó sajtóeseményt Marton László, a Vígszínház főrendezője nyitotta meg, aki Eszenyi Enikőt helyettesítette a rendezvényen. Őt követte Kisari Károly, a Down Egyesület elnöke, aki bemutatta a szervezetet, majd a Down-szindrómások életében fellépő nehézségekről beszélt. A rendezvény aktualitását a március 21-i Down Világnap szolgáltatta. Azért fontos felhívnunk a figyelmet az eltérő fejlődésű gyermekek e csoportjára, mert a Down-szindrómások a kromoszóma elváltozással járó jellegzetes külső jegyeik miatt a fogyatékkal élők között az el nem fogadás legkiemelkedőbb célpontjai. A széleskörű társadalmi elutasítást az ismeretek, tapasztalatok hiánya is súlyosbítja. A világnap dátumának apropója a Down-szindrómát meghatározó kromoszóma elváltozás, a 21-es kromoszóma három felé osztódása. Kisari Károly kijelentette, hogy az esemény célja egy olyan világ építése, melyben a Down- szindrómások és többségi gyerekek, felnőttek igazi közösséget tudnak alkotni. Az eseménysorozat záró akkordja a március 22-én, Nyíregyházán megrendezésre kerülő gála, melyre a Visegrádi4-ből is érkeznek Down-szindrómával élő művészek.

Gundel Takács Gábor, játékvezető köszöntötte a „0321-kihívás - Játék előítéletek nélkül” résztvevőit, akik a játék során a Down-szindrómások életében jelentkező nehézségekkel ismerkedhettek meg.

Kisorsolták ki legyen a 0321-es játékos, aki a nehezített pályán mozog, ezt hivatott a jelezni a piros sapka felhelyezése.

A játék célja érzékeltetni, hogy a Down-szindróma mennyire sokféle területen okoz kihívásokat a vele élők számára, példaként: lassabb mozgásfejlődéssel, laza izomtónussal, tanulási nehézségekkel, finommotorikai nehézségekkel, beszédlemaradással jár a tünetegyüttes. A 0321-es játékosnak főző kesztyűben, a többiek segítségére támaszkodva kellett gyöngyöt fűznie. A férfi csapatban a nehezített feladatot Fesztbaum Béla, a nőiben Péter Kata, a vegyes csapatban pedig Hegyi Barbara kapta. Az eredményhirdetés során kisebb kalamajka alakult ki, Gundel Takács fedezékbe vonult, és onnan jegyezte meg; „Évának még megengedem, hogy fűzzön holnapig”. A felhajtás miatt úgy döntött végül, hogy önvédelemből nem hirdet eredményt.

A legsikeresebbnek Hegyi Barbara csapata által játszott „Ne mondd ki!” játék bizonyult, melyben Hegedűs D. Gézának jutott a feladat, hogy különböző fogalmakat magyarázzon el csapattársainak - pillecukorral a nyelvén. Csalásra nem nyílt lehetőség, Gundel Takács Gábor minden mozdulatot felügyelt, és figyelmeztette Hegedűs D. Gézát, hogy ne rejtse bölcsességfoga helyére a cukrot. Hegyi Barbara proaktív közreműködésével végül sikeresen megfejtette a csapat mind a három feladványt, elsőként a matek könyvet, a disznótort, majd a konfettit.

A játékos megközelítés mellett az akció rövid távú célja az volt, hogy a játékban részt vevők tapasztalatokat szerezzenek a „nehezített pálya” élményéről és arról, hogyan tudják összefogással ellensúlyozni az egyéni hátrányokat, valamint felismerjék az alábbi hatások relevanciáját a Down-szindrómások életére és befogadásuk lehetőségeire. A megismerésből adódó nyitottság lehetőséget kínál majd arra, hogy hosszú távon elindulhassanak azok a változások, amelyek egy befogadóbb társadalmi attitűddel segítik az inkluzív oktatás és a munkavállalás lehetőségeinek javulását. Emellett az oktatáshoz és munkához való jogok érvényesítését, az oktatási és munkavállalási esélyek egyenlőségét, illetve a tolerancia, a társadalmi befogadás és a sokszínűség erősítését.

A Down Egyesület az akcióban nem csak a színészeknek osztott szerepet, országszerte mozgósította a Down-szindrómások érdekképviseletével foglalkozó civil szervezeteket is, melyről részletesebben itt írunk.

A „0321-Kihívás” projekt a Norvég Civil Alap támogatásának köszönhetően valósult meg.

A játékot a Vígszínház körülölelése követte, ahol Gundel Takács Gábor köszö!tötte a Margit-szigetről érkező szimpátia-séta tagjait; a kisbabás anyukáktól, az iskoláskorú gyerekeken át a felnőttekig minden korosztály szép számban képviseltette magát, több száz ember állt ki az ügy mellett. Kisari Károly mindenkinek megköszönte a részvételt, és a nagyszámú érdeklődést.

„Köszönjük, hogy itt voltatok, szuperek voltatok!” – így zárta az eseményt.

Az eseményen készült fotók itt tekinthetőek meg, melyeket köszönünk szépen Bege Nóra és Mészáros Annarózsa fotográfusoknak!