Kromoszóma Napok a nyíregyházi Csodavárban

dora2016. március 21.

A Down Egyesület 1998-ban alakult azzal a céllal, hogy segítse a Down-szindrómával és más értelmi fogyatékossággal élő gyermekeket, felnőtteket és családjaikat, hogy a társadalom teljes jogú tagjaiként élhessenek aktív és boldog életet. A Down Egyesület nyitotta meg az ország egyik leghátrányosabb helyzetű megyeszékhelyén, Nyíregyházán, az egyedülálló intézménystruktúrával működő Csodavár Korai Fejlesztő Centrumot. (A felmérések szerint ebben a régióban korábban a fogyatékossággal élő gyerekek kevesebb mint 5%-a kapta meg a szükséges korai fejlesztést, közülük is sokan az ország távoli pontjain, elsősorban Budapesten.)

2016-ban is, immáron 8. alkalommal rendezzük meg a Down Világnapot, amikor ismét felhívjuk a figyelmet, - az egész éves munkánk mellett- egy széleskörű magyarországi megmozdulással a korai fejlesztés és az integráció népszerűsítésére és fontosságára. A Down Egyesület ernyőszervezetként fogja össze az országosan 16 szervezetet magába tömörítő Down-háló tagjait, akik ezen a napon szintén csatlakoznak a rendezvénysorozathoz és városaikban hívják fel a figyelmet a Down-szindrómával élők magyarországi helyzetére, lehetőségeire, jövőképére.

A rendezvénysorozat nyitásaként, 2016. március 19-én megtartottuk a több száz fő érdeklődését felkeltő I. Nemzetközi Kromoszóma Karnevált, ahol cseh, szlovák partnerek Down-szindrómával élő csoportjai, ismert színészek és együttesek fellépésével, valamint első az első ízben megszervezett Jótékonysági sétával mutattuk meg, hogy a Különbség igenis kisebb, mint gondolnánk.

2016. március 21-23-a között a Csodavár Korai Fejlesztő Központ és integrált Játszóház Kromoszóma Napokat tart, melynek Fővédnöke, Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Közgyűlés Elnöke, amikor olyan érdeklődőket, iskolai osztályokat, óvodai csoportokat várunk, akik egy-egy játékos foglalkozás keretei között szeretnének közelebbről megismerkedni a Down-szindrómával.

Idén, reméljük, megvalósul egy nagy álmunk, újabb taggal bővül kis családunk, hiszen Budapesten is megnyitjuk korai fejlesztőnket.

Képek IDE kattintva elérhetőek!