December 3. Nyílt nap a Csodavárban

dora2015. december 04.
Kategória: 

December 3-án a világ az ENSZ által 1992-ben hivatalossá nyilvánított Fogyatékossággal élők Világnapjára emlékezett. A Down Egyesület 2015. december 2-án kiadott sajtóközleményében felhívta a figyelmet azon Magyarországon jelen lévő problémákra, melyek a fogyatékossággal élők mindennapjait nehezítik meg. A fogyatékkal élők elfogadásának könnebbé tétele miatt lobbi szervezet alakult – Donw-háló néven- a Down Egyesület égisze alatt. Az országos ernyőszervezet tevékenységét többek között az egészségügy, oktatás, szabadidő szervezés, foglalkoztatás és szociális ellátás területein kezdte meg.

A társadalmi beilleszkedés kiemelt cél, melynek megvalósítását már gyerekkorban el kell kezdeni. A Down Egyesület 2011-ben nyitotta meg hiánypótló jelleggel a Csodavár Korai Fejlesztő Központot Nyíregyházán, ahol Down-szindrómás és egyéb értelmi fogyatékkal élő 0-6 éves korosztályú gyerekek gyógypedagógiai fejlesztését végezzük.

2015. December 3-án, egy egyedülálló nyílt napot tartottunk, ahol bárki betekinthetett a  Csodavárban zajló szakmai munka folyamatába. Meghívott támogatóink és partnereink számára is így kézzelfoghatóbbá vált a korai fejlesztés fontossága, hiszen egyéni, személyre szabott foglalkozások menetébe is betekintést nyerhettek. A 2015 márciusában szintén a Down Egyesület által életre hívott “0321-Kihívás Játék előítéletek nélkül” érzékenyítő játékban is részt vehettek, mely során a Down-szindrómával élő emberek mindennapi nehézségeivel szembesülhettek, játékos formában. 2015-ben támogatóink adományainak köszönhetően befejeződhetett a Csodakert élményszoba kialakítása, valamint udvarunk is egy biztonságos játszótérrel bővülhetett. Köszönjük mindenki segítségét.

A nyílt napon Kisari Károly, a Down Egyesület elnöke az alábbiakat mondta el:

„Mindenképpen meg kell köszönnünk azoknak, akik támogattak minket, hiszen nem lehetnénk itt, ha Önök nincsenek! Az Csodavár intézményének célja, hogy azt sugalljuk akár azoknak a családoknak, akik fogyatékossággal élő gyermeket nevelnek, akár azoknak, akik nem, hogy egy természetes dolog, és a Csodavár ennek kezelésében is segítséget nyújt.”

A Generali a Biztonságért Alapítvány képviseletében Olt Boglárka azt nyilatkozta:

"A Generali a Biztonságért Alapítvány már sok éve kiemelt ügyeként tekint a gyermek- és ifjúságvédelemre, célunk a gyermekek biztonságának, kiegyensúlyozott testi-lelki fejlődésének elősegítése, tehetségük támogatása. Így a gyermekotthonokban élő fiatalokat támogató Mosolyvadász Programunk mellett örömmel járultunk hozzá a Down Egyesület Csodavár Centrumának fejlesztéséhez, amely a gyerekek szabad és biztonságos játékához nyújt alapokat."

A képes beszámoló a képre kattintva elérhető: