A Down-háló a szegedi Down Szimpóziumon

dora2016. április 29.
Kategória: 

Április 21-23-a között került megrendezésre Szegeden a „XIII. Down Szimpózium – Továbbképző Konferencia a Magzati Orvostan Aktuális Fejezeteiből” elnevezésű rendezvény 151 regisztrált résztvevővel.

 Helyszín: Szeged Art Hotel, 2016.04.21.-23.

Az eseményen a Down-háló is képviseltette magát 5 előadással és egy kiállítási standdal abból a célból, hogy alternatívát mutasson a Down-szindrómával kapcsolatos jelenlegi társadalmi és szakmai hozzáállással szemben a Down szimpózium résztvevőinek.

A Down-háló 5 előadása a rendezvény 2. Napján került sorra a „Korai Fejlesztés” elnevezésű szekcióban, melynek háromtagú üléselnökségében két hálótag is kapott szerepet. Ez alatt a stand felügyeletét a Down-háló részéről Berkes Ilona (Gyolcs Egyesület) és 3 önkéntes segítő látta el.

A Down-háló részéről elhangzott előadásokról videofelvételt készítettünk. Ezek címei:

  1. Keszericéné Rab Jolán: A Down szindrómás újszülött fogadása a szülészeti intézményben, közlés, krízisintervenciós lehetőségek
  2. Steinbach Éva: A Down Dada Sorstárs Segítő Szolgálat
  3. Kisari Károly: Élet Down szindrómával
  4. Dr. Tóth Ágnes: Prenatális intervenciós lehetőségek Down szindróma diagnózisa esetén
  5. Dr. Horváth Zsolt: A Down szindrómásoknál jelentkező egészségügyi problémák előfordulása a perinatális időszakban és az első életévekben

A Down-háló kiállítási standja a kávészünetek számára kijelölt központi helyre került.  Itt egy 106 cm átmérőjű monitoron folyamatos üzemmódban vetítettük a Down-háló munkatársai által összeállított fotómontázst, valamint szemléletformáló, érzékenyítő jellegű videofelvételeket.

A pultnál az előadásaink és a vetítéseink nyomán megálló érdeklődőknek a Down-háló tagjai által szerkesztett ismeretterjesztő tesztlapunkat kínáltuk, melyben azt mértük fel, hogy mennyire ismertek a Down-szindróma tünetei, a szindrómával élők megítélése.

A Down-háló által tartott előadások nyomán számos pozitív visszajelzés érkezett. További együttműködés céljából felvettük a kapcsolatot különböző, genetikai tanácsadásban érdekelt szolgáltatók képviselőivel.

A Down-háló előadói meghívást kaptak a 2016 szeptemberében Nyíregyházán megrendezésre kerülő Perinatológiai Kongresszusra is, hogy neonatológusok, gyermekgyógyászok és szülész-nőgyógyászok körében folytassák tevékenységük népszerűsítését.

Képes összefoglaló IDE kattintva!