Október a Down-szindróma hónapja

dora2015. október 29.
Címkék:

A Down Egyesület 2015 októberében, közösségi oldalán megjelent képei által, közel 220 000 emberhez ért el azokkal az üzenetekkel, amelyek a Down-szindrómával élő gyerekeket mutatja meg olyan szemszögből, ahonnan csak a legközelebbi hozzátartozóik láthatják őket. A kampány elsődleges célja a társadalmi szemléletformálás.

A magyar jogszabályok lehetővé tennék, hogy egy Down-szindrómával élő ember teljes életet élhessen, akár az önálló életvitelt, a nyílt munkaerő-piaci elhelyezkedést, az inkluzív nevelést is, de gyakorlatban ezek a lehetőségek nem nyíltak meg a Down-szindrómával élők előtt.

A Down Egyesület égisze alatt 2015 októberére megalakult a Down Háló, egy stratégiai együttműködés és lobbi szervezet, melynek tagjai Down-szindrómás gyermeket nevelő szülők, akik az elmúlt években, az ország különböző pontjain alapították meg saját civil szervezetüket, lokálisan érvényesítve ezzel is érdekeiket. A Down Háló azonban már egy olyan megmozdulás, melynek szervezeti felépítése, a helyi szervezetek összefogása által, az egész országot lefedi. A projekt a Norvég Civil Támogatási Alap finanszírozásából valósulhat meg.

A Down Háló szeretne segíteni a családoknak abban, hogy a gyakorlatban tudjanak élni azokkal a lehetőségekkel, amelyek megilletik őket, hiszen az érezhetően kedvezőbb társadalmi megítélés ellenére is, a családoknak naponta kell megküzdeniük olyan problémákkal, melyek meghaladják képességeiket, valamint olyan erőforrásokat vesznek el tőlük, melyeket hasznosabban tudnának alkalmazni az egész közösségük érdekében. Nagyon fontos lenne elmozdulást elérni a köznevelés területén, mivel jelenleg Magyarországon egy iskola fogad programszerűen Down-szindrómás gyermekeket, évfolyamonként egy tanulót, miközben 100-an születnek éves szinten.

A Down-szindróma hónapja során a Down Egyesület kézzelfoghatóvá, közelebb hozta a Down-szindrómával élő gyerekeket, családokat. Ha felkeltettük érdeklődését, Facebook oldalukon (www.facebook.com/downegyesulet ) megtekintheti az összes ezzel kapcsolatos bejegyzésünket.