Hírek

Grundtvig partnerség – Az egész életen át tartó tanulás program

Rövid bemutatás

Projekt legfőbb célja a Down-szindrómával (DS) élő fiatalok (15-35 év) önálló életvitelének a megerősítése. E folyamatban segíteni kell egy részről magukat az érintett fiatalokat, de mellettük az őket nevelő szülők segítésére is nagy hangsúlyt kell fektetnünk. Meg kell találni a megfelelő és mindenképpen hatékony kommunikációs csatornát annak érdekében, hogy maguk a szülők higgyenek abban DS gyermekük igenis alkalmas arra, hogy minimális szülői felügyelet mellett élje életét. Ebben a folyamatban az érintett DS fiatalt meg kell tanítani alapkészségekre (házi munkák), segíteni kell őt abban, hogy szakmát tanuljon, általa akár a nyílt munkaerő-piacon is dolgozhasson, kialakítson a maga számára egy hobbi-tevékenységet.

Ehhez a projekt egy új dialógus tréning kidolgozását tűzte ki legfontosabb célul. Alapját a már jól bevált holland példa adja.

A Down Egyesület Szlovákiában, Kassa városában vendégeskedett 2015. március 27-29. között

A Grundtvig- Életen át tartó tanulás program keretein belül a Down Egyesület részt vesz egy kétéves projektben a főpályázó holland partner megkeresésére. A hét végén újabb állomásához érkezett a holland, szlovák és magyar konzorciumban, egy éve elindított program, mely a 15 és 35 év közötti, Down-szindrómával élő fiataloknak és szüleiknek kíván segíteni. Fő célkitűzésekor az önálló életre nevelést, és a munkahelyteremtés előkészítését vállalta fel a három partner a nemzetközi projekt keretein belül.

Önálló életre nevelés - nemzetközi szakmai szeminárium Budapesten szeptember 24-én

A Down Egyesület részt vesz egy kétéves, "Életen át tartó tanulás" nevű programban, melynek legfőbb célja, hogy minél több információhoz juttassa és felkészítse a szülőket Down-szindrómával élő gyermekük önálló életvitelre neveléséhez, valamint arra, hogy érdeklődésüknek megfelelően találjanak munkát, ahol igazán kiteljesedhetnek.