A Down Egyesület Szlovákiában, Kassa városában vendégeskedett 2015. március 27-29. között

dora2015. március 30.

A Grundtvig- Életen át tartó tanulás program keretein belül a Down Egyesület részt vesz egy kétéves projektben a főpályázó holland partner megkeresésére. A hét végén újabb állomásához érkezett a holland, szlovák és magyar konzorciumban, egy éve elindított program, mely a 15 és 35 év közötti, Down-szindrómával élő fiataloknak és szüleiknek kíván segíteni. Fő célkitűzésekor az önálló életre nevelést, és a munkahelyteremtés előkészítését vállalta fel a három partner a nemzetközi projekt keretein belül.

A konzorcium harmadik partnere egy Down-szindrómás fiatalokból álló, színtársulatot is működtető civil szervezet Kassáról, Szlovákiából. Az ismerkedő kirándulás az Artest társulatnál izgalmasan, kellemes hangulatban és ötletgazdagon telt el.

2015. március 27-29. között 3 napot tölthettünk el Kassán, ahol Down-szindrómával élő fiatal felnőttekkel együtt, közösen ismerhettük meg nem csak a csodaszép várost, hanem az Artest munkáját is. A holland, szlovák és magyar DS fiatalok együtt, közösen adtak elő március 29-én egy színházi darabot, nagyszámú nézőközönség előtt. A sikert tapsvihar jelezte.

A holland főpályázó célja, hogy minél több szülőhöz jusson el Kelet-Európa szerte, hogy ők is meggyőződéssel higgyenek abban, gyermekeik számára van élet a családi léten túl is – képesek arra, hogy önállóan éljenek és munkát vállaljanak, és így igazi önbecsülésre lelhetnek. A színházi társulat munkája is ezt tükrözi, munkájuk elismert és kedvelt Kassában. A Down-szindrómával élő fiatalok élvezettel, nagy összpontosítással és alázattal tanulnak és adnak elő újabb és újabb színdarabokat.

A Down Egyesületnek Magyarországon még hosszú utat kell bejárnia ennek a célnak elérése érdekében, de a jelen pályázat is nagy segítséget nyújt a minél pozitívabb végeredmény irányának kiválasztásában.

KÉPGALÉRIA