7! A hetes számnak nagyon fontos szerepe van.

dora2015. május 27.
Kategória: 

Valljuk be, szimbolikus jelentéssel bír. Sokan, sokfélét társítanak mellé. De nem kell, hogy ebben feltétlenül higgyünk, kimondani is elég. Hét év alatt olyan sok minden történik! Ennyi idő bőséges és mély tartalmat hordoz.

Áttekintettük hát mi is az elmúlt hét esztendőt a „Művészet integrál!” programunk szempontjából, mely alkalmával mindig Down-szindrómával élő gyerekek és fiatalok, valamint többségi társaik festhettek együtt kortárs festőművészekkel. Gondoltunk egyet, s az elmúlt hét év alkotásaiból válogatva, elvittük őket a budapesti Ráday utcába, a Bormalac Bisztróba (Bp., 1094 Ráday u. 17.) annak érdekében, hogy azokat ott kiállítsuk, s velük a fővárosi forgatagot egy rövid időre megállítsuk, és elgondolkoztassuk: a különbség kisebb, mint azt bárki is gondolná! Ezt üzeni képekben a ”Down-art mesél” címet viselő kiállítás is.

Az értelmi és a testi lemaradással élők igenis alkalmasak bárminemű szellemi és testi tevékenységre, ha nekik teret és lehetőséget adunk. Képesek alkotni, valós művészi produktumot előállítani, ha MI hiszünk BENNÜK. Ezt tesszük most már kétszer hét, azaz tizennégy éve!

Ja, és azt nem is hangsúlyozom, mert mindenki tudja: háromszor hét az pont huszonegy. Ez pedig azért csodaszép, mert az életünkben ennek a számnak, 21, különösen fontos a szerepe. A 21-es kromoszóma „rendetlenkedik”, s a magzat fejlődésekor nem ketté, hanem háromfelé osztódik, és ez a fejlődési rendellenesség okozza a Down-szindrómát. Ennek ellenére kijelenthetem, nálunk rend van! A kiállítás megnyitóját is 21-ére tettük. Csak halkan súgom meg, ez véletlen alakult így. Annarózsa barátnőmmel jól meg is lepődtünk ezen, amikor kijelöltük a megnyitó napját. Ám, ha már számmisztikával kezdtem, sejthető, hogy én azért egy kicsit hiszek benne, így itt is elmondhatom: semmi nincs véletlenül!

Higgyetek Ti is benne, bennük, bennünk!

A kiállítás, finom borok mellett és kellemes élő zenével kísérve, vidám hangulatban, 2015. május 21-én megnyílt. Noha, nagyon esett az eső, ezáltal a kinti hangulat borús volt, mi bent ragyogóan éreztük magunkat. Ezt a pozitív benti hangulatot megerősítette egy nagyon fontos tény is, ami szerintem manapság ritka egy civil szervezet életében, s ez nem más, mint egy kedves látogató hozzáállása, aki megvett egy festményt 21 000 Ft-ért. Köszönjük, Linda!

Példája bárki számára követhető, hiszen minden festmény megvásárolható, értékükkel az egyesület munkája támogatható. A kiállítás 2015. június 18-ig tart nyitva a közönség számára.

Mindenkit szeretettel várunk!

A képek megvásárlásával Kovács Henrietta, adományszervező kolléganőnk kereshető elérhetőségein: henrietta.kovacs [kukac] downegyesulet.hu (henrietta.kovacs [kukac] downegyesulet.hu), 06-70-630-1654.