Down Világhét Nyíregyházán, a Down Egyesület szervezésében

dora2017. március 20.
Kategória: 

A Down Egyesület 1998-ban alakult érintett szülők rész vételével azzal a céllal, hogy a Down-szindrómás gyermekek, felnőttek és családjaik számára segítséget nyújtson alaptevékenységével, valamint programjaival. Az egyesület igyekszik a lehető legmagasabb színvonalon foglalkozni a fogyatékos üggyel, hiszen, akiket az egyesület képvisel megérdemlik ezt.

 2011-ben Nyíregyházán, hiánypótló jelleggel nyitottuk meg a Csodavár Korai Fejlesztő Centrum és Játszóházat, ahol az elmúlt 5 évben közel 600 korai fejlesztésre szoruló gyermeket láttak el szakképzett gyógypedagógusaink, és több, mint 3000 tipikusan fejlődő társuk vette igénybe játszóházi szolgáltatásainkat, játszhattak együtt fogyatékkal élő társaikkal.

 A Down Egyesület 2017-ben is csatlakozik a Down Világnaphoz (03.21.), sajtóesemények megszervezésével hívjuk fel a figyelmet a különbségek elmosódósára, mutatjuk be eddigi munkánkat. Budapesten nagy erőkkel készülünk a Csodavár Fejlesztőház megnyitására, miközben Nyíregyházán a Csodavárban fogadjuk az érdeklődő intézmények diákjait a Kromoszóma Napok/ Down Világhét alkalmából. Érzékenyítő foglalkozásokon vehetnek részt, a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezetének és a MEREK- Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjának közreműködésének köszönhetően, és testközelből ismerkedhetnek meg a Down-szindrómával.

A Világnap kapcsán újabb együttműködés aláírására is sort kerítünk, melyben eddigi, kiemelt támogatónk, a mátészalkai ESZAT KFt, 2015-ben köttetett szerződésünket megújítja, és újabb 1.500.000 Ft-ot adományoz olyan tanácsadópontok létrehozására, melyek Mátészalka város és térségében élő 0-5 éves korú gyerekeket szolgálja majd ellátni. A sikeres, közös pilot program Mátészalka Város, az Eszat - Első Szatmári Almafeldolgozó és Kereskedelmi Kft., és a Down Egyesület a Mátészalka és térségében élő gyermekek kora gyermekkori integrációjának elősegítése érdekében zajlik. A KSH adatok szerint a térségben élő rászoruló gyermekek 10 %-a sem jut megfelelő ellátáshoz, 0-5 éves életkori szakaszban. Számszerűleg ez azt jelenti, hogy a megyében 1500 gyereknek lenne szüksége a korai fejlesztésre, miközben 150 gyerek sem tudja igénybe venni azt. Az eddigi felajánlásnak és együttműködésnek köszönhetően a Csodavár munkatársai 2015/2016-os időszakban 62 gyermeket vizsgáltak meg tanácsadópontjainkon és irányították a megfelelő szakemberek felé.

A 2017. március 20-án megtartott sajtóeseményt Seszták Oszkár, az Sz-Sz-B Megyei Közgyűlés elnöke nyitotta meg, vendégünk volt Hanusi Péter, Mástészalka város polgármestere is. A Világnapról és programjainkról Kisari Károly elnök, a Csodavár munkájának fontosságáról pedig Pázmány Viktória, intézményvezető nyilatkozott. Kovács Károly, az Eszat Kft. ügyvezető igazgatója ünnepélyes keretek között átadta 1.500.000 Ft-os adományát, melyet teljes egészében a Mátészalka és térségében élő gyerekek, Csodavár TanácsadóPontjain történő fogadására fordítunk.