Kelet-európai összefogás a Down-szindrómás

Először ültek össze a Kelet-Európai és Dél-Kelet Európai országok Down Egyesületeinek képviselői.

Károly és Cora
Vékony Katalin2012. február 13.
Kategória: 

Először ültek össze a Kelet-Európai és Dél-Kelet Európai országok Down Egyesületeinek képviselői szombaton, Budapesten, a Job Kft tárgyalójában. Azon túl, hogy tapasztalataikat és hasznos ötleteiket megosszák egymással azért, hogy a Down-szindrómás gyermekeket érintő egyik talán legfontosabb kérdéskört alaposan körbejárják. Ez nem más, mint az oktatás szerepe, helyzete életükben.

„Mint az Európai Down Egyesület elnöke, rendkívüli örömmel kísérhettem végig, ahogy “legfiatalabb” tagországunk, Magyarország megszervezte a jelen találkozót. Ezen kezdeményezés is jól mutatja a nemzetközi kapcsolatok szükségességét, mely kiválóan alkalmas a tapasztalatok cseréjére és a közös kommunikációra. Biztos vagyok benne, hogy képesek vagyunk egymástól tanulni, s együttesen színvonalas oktatási modellt tudunk felállítani. Közös célunk, hogy a Down-szindrómás gyermekek számára az inkluzív oktatást megteremtsük.”- mondta el Cora Halder az Európai Down Egyesület elnöke, Németországból.

A résztvevő országok legfőbb célja: a jobb egészségügyi ellátás megteremtése, a színvonalas gyógypedagógiai terápia biztosítása, az inkluzív oktatás megalapozása azért, hogy a Down-szindrómával született gyermekek magabiztos, független felnőttekké válhassanak, és eme képességükkel aktív résztvevői lehessenek a munka-, a társadalom- és a politika világának.

“Nagyon örülök, hogy hazánkban jött létre az első kelet-európai Down Egyesületek találkozója, melyen bebizonyosodott, hogy a résztvevő országok Down szervezeteinek problémái hasonlóak, így érdemes közösen dolgozni. A találkozó során a résztvevő partnerek az edukációval kapcsolatban olyan stratégát állítottak fel, melyben meghatározott feladatokat osztottak ki, hogy a Down-szindrómás gyermekek képzése elérje a nyugat-európai színvonalat.” – tette hozzá Kisari Károly, a Down Egyesület elnöke, Magyarország.

Az ENSZ közgyűlésének bizottsága is elfogadta, hogy 2012-től március 21. a Down-szindróma napja legyen, ez is adta a találkozó aktualitását. Magyarországon a Nemzetközi Down Világnapot idén negyedszer rendezi a Down Egyesület a Vígszínházban március 18-án (www.0321.hu).

A programon az alábbi országok Down Egyesületeinek képviselői vettek részt:
o Cora Halder, Németország
o Liana Vislan, Románia
o Dinka Vukovic, Horvátország
o Jarek Pieniak, Lengyelország
o Aleksanra Majic, Szlovénia
o Tatjana Mihajlenko, Ukrajna
o Isidro Moyano, Csehország
o Kisari Károly, Magyarország