Megnyitja kapuit Budapest első inkluzív korai fejlesztő központja és játszóháza

Fogyatékossággal élő és tipikus fejlődésű gyermekek együttes fejlesztése

Vékony Katalin2018. március 22.
Kategória: 

A Rejtett Kincsek Down Egyesület a szektorban egyedülálló óriásberuházásnak köszönhetően, a Down-szindróma Világnapján, az országban másodikként Budapesten, inkluzív korai fejlesztő központot és játszóházat nyit. Az egyedi „Csodavár-modell” alapján működő Csodavár Budapest a XV. kerületben várja a fogyatékossággal élő és a tipikus fejlődésű gyermekeket és családjaikat.

03.21-én a Down-szindróma Világnapján nyitotta meg kapuit Budapest első inkluzív, azaz fogyatékossággal élő és tipikus fejlődésű gyermekeket egyaránt befogadó fejlesztő központja és játszóháza. A Csodavár Budapest a VELUX FOUNDATIONS támogatásával, a Rejtett Kincsek Down Egyesület munkájának eredményeként, a Nyíregyházán 7 éve sikeresen működő „Csodavár-modell” továbbfejlesztésével valósult meg.

Az idén 20 éves Rejtett Kincsek Down Egyesület 7 évvel ezelőtt Nyíregyházán, egy különleges és egyedülálló kezdeményezésként kidolgozta azt a „Csodavár-modellt”, ami alapvetésként tekint a gyermekek integrált és játékos fejlesztésére azaz egy olyan környezetet biztosít a korai fejlesztésre váró gyermekek számára, ahol a fejlesztő központ játszóház is egyben, és ahol a fogyatékossággal élő és a tipikus fejlődésű gyermekek közös foglalkozásokon vehetnek részt, együtt fejlődhetnek.

„Nem csak a fogyatékossággal élő gyermekek számára fontos, hanem az egész társadalmunknak az az érdeke, hogy a különböző személyiségek lássák és értsék egymást, tanuljanak egymástól, kölcsönösen fogadják el egymást és megtanuljanak együttműködni. A Csodavár-modellel a jövő társadalmát építjük”- mondta Kisari Károly a Rejtett Kincsek Down Egyesület elnöke a megnyitón. „A szakemberek véleménye egyértelműen megegyezik abban, hogy a koragyermekkori integrált környezet erősíti a kreativitást, az együttműködési, az empátiás, és a problémamegoldó készséget, ami a későbbiekben az iskolai tanulmányok során, és a munkaerőpiacon is egyaránt előnyt jelent.”

A pályázati úton elnyert 10.070.000 dán korona (403 millió forint) értékű VELUX FOUNDATIONS támogatásnak köszönhetően megnyíló Csodavár Budapest különleges dizájnnal, akadálymentesítve, 750 négyzetméteren, 8 fejlesztő szobával, tornateremmel, steampunk játszóházzal, multimédiás eszközökkel és kávézóval várja a gyermekeket és családjaikat. A fejlesztő szobák mindegyike egyedi, két szobába pedig speciálisan az autista fejlesztő szakemberek által tervezett bútor került.

A VELUX FOUNDATIONS külföldi kezdeményezéseinek vezetője Jens-Joergen Pedersen szerint a Csodavár projekt egy egyedülálló ötlet. "Az elmúlt 7 év magyarországi társadalmi projektjeinek támogatása folyamán mindig jó embereket kerestünk jó ötletekkel. A Csodavár egy olyan projekt, amelyben elkötelezett emberek tesznek fel olyan alapvető kérdéseket, mint, hogy lehet-e integrálni a fogyatékossággal élő gyermekeket tipikus fejlődésű társaikkal? A Csodavár mer élni az alkalommal, belevág és kihívja a mi "normális"-nak gondolt látásmódunkat! Egy kísérletet valósít meg és a szavakat tettekre váltja. Büszkék vagyunk, hogy mi is részesei lehetūnk ennek a projektnek. "

Háttér:

A nyíregyházi Csodavár szakemberei eddig több mint 1.000 család számára jelentettek, jelentetnek mindennapos támaszt, és a mai napig mintegy 22.000 fejlesztő foglalkozást tartottak a régióban élő gyermekeknek. Az intézménybe fejlesztésre járó gyermekek 95%-a integrált oktatási létesítményben tudja megkezdeni az óvodai életét.

A „Csodavár-modell” az inkluzív fejlesztés mellett kiemelten fontosnak tartja, hogy a családra mint egységre tekintsen, a szülőket és testvéreket folyamatosan, közérthetően tájékoztassa, bevonja a fejlesztés folyamatába. A Csodavárakban a gyógypedagógia teljes spektruma megtalálható, a szakemberek bármely sajátos nevelési igényre biztosítanak fejlesztési programot.