Nemzetközi díjat nyert a Mindenkinek becsengettek- inkluzív nevelési programunk

dora2014. október 17.
Kategória: 

Október a Down-szindróma hónapja. A Down-szindrómások életkörülményeit javító és társadalmi beilleszkedését elősegítő legfontosabb feladatok között szerepel az inkluzív oktatás lehetőségének megteremtése is. Éppen ezért különösen nagy öröm, hogy az ebben úttörő munkát végző Down Egyesület „Mindenkinek becsengettek!” inkluzív nevelési programja az Európai Befektetés Bank (Luxemburg) által kiírt társadalmi innovációs versenyen 2. helyezést ért el Madridban 2014. október 17-én.  A nemzetközi zsűri hisz a projekt sikerében, bizalmat szavazott annak, bíztatva az Egyesületet a munka folytatására, a program protokolljának országos szintű elterjesztésére.

A társadalomba való beilleszkedés megtanulásához elengedhetetlen, hogy a gyerekek kezdettől fogva és folyamatosan részt vehessenek a társadalom életében. Sem a fogyatékossággal élő, sem a tipikus fejlődésű gyerekeknek nincs lehetősége hatékonyan elsajátítani az együttélés szabályait, ha valójában nem együtt élnek.

A Down Egyesület öt éve működő „Mindenkinek becsengettek!” programjának eredményei megerősítik, hogy az inkluzív oktatás minden résztvevő számára előnyös: A program hatástanulmánya kimutatta, hogy a többségi gyerekek számára örömöt jelentett az együttlét fogyatékossággal élő társukkal, akik pedig oldottabbak, vidámabbak, a kudarcokkal szemben ellenállóbbak lettek. A tapasztalatok hatására a pedagógusok pozitívabban és reálisabban ítélték meg a fogyatékossággal élő gyerekeket, és a szülők is bizakodóbbá váltak.

Összefoglaló a programról és a hatástanulmányról: http://downegyesulet.hu/olvasosarok/tudastar/oktatas/csengoszovaltas

További részletek a versenyről: http://institute.eib.org/2014/10/winners-of-the-social-innovation-tournament-2014/

Bővebben a Social Innovation Tournamentről:

http://institute.eib.org/programmes/social/social-innovation-tournament/

Az elismerés mellé 10.000 EURO pénzdíjazás is jár, ami szintén fontos a terveink megvalósítása céljából. Nagyon örülünk! Köszönjük Mindenkinek!

A madridi díjátadón készült képekért kattints IDE !