Down-szindrómás gyermekek kirándultak Amszterdamban

Szoros együttműködésben a Down-szindrómás fiatalokkal és szüleikkel az önálló életvitel kialakításáért Magyarországon.

Tempus KözalapítványA Grutvig Életen át tartó tanulás program keretein belül a Down Egyesület részt vesz egy kétéves projektben a főpályázó holland partner megkeresésére. A konzorcium harmadik partnere egy amatőr, Down-szindrómás fiatalokból álló, színtársulatot is működtető civil szervezet Kassáról, Szlovákiából. A kétszer huszonnégy hónapos program célja, hogy az érintett csoportot a Hollandiában elért pozitív és jól működő gyakorlatok megismerése során felkészítse, s bennük maximálisan megerősítse az önálló életvitel és a munkavállalás lehetőségét a jövőkép kialakításakor.

Lifelong Learning ProgrammeNégy nap az óriási szélmalmok, a színes tulipánok és a kopogó fapapucsok őshazájában. Amszterdam biztosította az első helyszínt, hogy a három partner találkozzon egymással, s elkezdje a közös munkát a 15 és 35 év közötti Down-szindrómás fiatalok élethelyzetének javítása érdekében. A főpályázó célja, hogy üzenete minél több szülőhöz jusson el Kelet-Európa szerte annak érdekében, hogy ők is meggyőződéssel higgyenek abban, gyermekeik számára van élet a családi léten túl is – képesek arra, hogy önállóan éljenek és munkát vállaljanak, mely két ténnyel igazi önbecsülésre lelhetnek.

„A Down Egyesület már számos nemzetközi projektben vett részt, pontosan azért, hogy az ott jól megalapozott és kiépített gyakorlatokból okulva Magyarországon is megteremthesse a fogyatékos emberek számára az integrációt.”- mondta Kisari Károly az egyesület elnöke. „Ez az alkalom azonban nagyon más volt minden korábbi nemzetközi tapasztalattal szemben; egy igazi unikum. Az elmúlt négy napot szó szerint együtt töltöttük el. A megbeszélésen jelen voltak az érintett Down-szindrómával élő fiatalok, szüleik, az egyesület munkatársai és a szakemberek. Itt mindenki meghallgattatott, mindenki elmondhatta a véleményét, mindenki értékelhetett.” – tette hozzá Kisari Károly. „Tizenhárom éve tudom, hogy amit teszünk, arra szükség van hazánkban, de most tényleg azzal a pozitív érzéssel álltam fel az asztal mellől, hogy a jövőre kitűzött céljainkat meg is tudjuk valósítani: ezeknek a fiataloknak lesz még több lakóotthona Magyarországon, s minél többen fognak dolgozni olyan munkahelyen, ahol valós inspirációt nyernek. Várom ezt a kétéves, tartalmas együttműködést a partnerekkel, mind itthonról, mind pedig a határon túlról.” – zárta gondolatait az elnök.