Jótifuti-befutó a Margit-szigeten

Július 14-én reggel Lajkó Csaba, barátaival együtt nekivágott a Székesfehérvár-Budapest útvonalnak, hogy 7 nap alatt, 38 várost érintve, 530 km-t megtéve teljesítse extrém, jótékonysági célú  vállalását. Csaba csaknem 10 éve fut, egyre komolyabb szinten, 4 éve csatlakozott az ultrafutók táborához. Azonban nem elégedett meg a kilométerek és a trófeák gyűjtésével, immár 4 éve szervez jótékonysági futásokat, a legkülönbözőbb rászoruló csoportokat felkarolva.

Az egyik, szívének kedves téma a Down-szindrómás gyerekek támogatása, akikért már kétszer is húzott futócipőt, 2011-ben, majd 2012-ben is. Így vall erről: „A világban, kis hazánkban mindig van, amiért futhatunk. Futhatunk az egészségünkért, futhatunk, hogy jól érezzük magunkat, futhatunk, hogy tájakat ismerjünk meg, a jóleső fáradtságért, a szabadság érzéséért. Futhatunk versenyeket, hogy teljesítsük az általunk kitűzött célt, megvalósíthassuk álmainkat. Futhatunk egy jó célért, hogy segíthessünk másokon, mi sportolók a magunk módján. Elindulhatunk az országban, városokon, falvakon, hogy úttalan és forgalmas utakon áthaladva felhívjuk a figyelmet a szegényekre, az elesettekre, a cserben hagyott állatokra, az éhezőkre, a fogyatékkal élőkre. Beszéljen róluk az ország, ismerjék meg őket, vegyenek tudomást róluk. Vigyük hozzájuk adományainkat, szeretetünket. Hiszem, és hittel vallom: minden emberben benne van a segítőkészség, a jóakarat. Csak elő kell hozni, engedni kell, hogy feltörjön a lelkünkben.”

Lajkó Csaba ultrafutó és barátai végül 570 km megtétele után, július 20-án, vasárnap, 17 óra előtt érkeztek meg a Margit-szigetre.

A figyelemfelhívó kezdeményezés célja, hogy Magyarországon minél többen megismerjék a Down-szindrómával élő embereket, valamint a fogyatékkal élő gyermekek korai fejlesztésének fontosságát.

A fotókat köszönjük Mészáros Annarózsának www.digitalismajalis.hu.