Rendhagyó kiállításmegnyitó a tihanyi Rege Kávézóban

A balatoni régióban is nagy sikert aratott a közel két tucat alkotást számláló páratlan kortárs kiállítás, melyet augusztus 25-ig tekinthetnek meg az érdeklődők. A festmények az V. Nemzetközi Down Világnap alkalmából, "A művészet integrál" program részeként születtek. A programot olyan kortárs festőművészek támogatják, mint Debreczeny Zoltán, ef. Zámbó István, Horváth Judit, Laár Balázs, Roskó Gábor, Szabó Ábel, Szunyoghy Viktória, Timkó Bíbor, Tóth József, és Wahorn András.

A tárlat egyediségét az adja, hogy a képeket a festőművészek a fogyatékkal élő és ép gyermekekkel együtt készítették, az alkotás folyamatában ötven Down-szindrómás gyermek vett részt. Az elkészült művek több városban, több kiállításon is megtekinthetőek, majd a Down Egyesület javára rendezett jótékonysági aukción kerülnek kalapács alá 2013. november 21-én.

A tihanyi Rege Kávézó történetében először adott helyet egy ilyen rendhagyó kiállításnak. A megnyitón beszédet tartott a Tihanyi Bencés Apátság nevében Korzenszky Richárd atya. „Nem vagyunk mindannyian mindenre alkalmasak, de mindannyian alkalmasak vagyunk valamire, és alkalmasak vagyunk arra is, hogy a másik ember életét egy picivel szebbé tegyük, ezért tartom fontosnak ezt a kiállítást és ezért örülök, hogy részesei lehetünk ennek a kezdeményezésnek.” – emelte ki az atya.

Az ünnepélyes megnyitón felszólalt Debreczeny Zoltán festőművész is, aki mérnökként úgy gondolkozik, hogy a kereten belül lehet bizonyos rendetlenség, az ügyön belül viszont nem. „Az írtam évtizedekkel ezelőtt valahová: egy centi mozgást szeretnék elérni a munkámmal. Azt a centit, amit az ember szája sarka a füle irányába megtesz, miközben nézi a képet. Ez azt jelenti, hogy a kép valamit kiváltott, és ez a valami pozitívan hat rá. Pontosan ezt az egy centit szerettem volna látni a gyermekek arcán is, amikor együtt készítettük a képeket.” – magyarázta a művész.

"Az Egyesület az árverésből befolyt adományokat fogyatékkal élő gyerekek korai fejlesztésére és integrációjára fordítja, hiszen amennyiben a gyermekek születésük után megfelelő, személyre szabott terápiában részesülnek, úgy nagyobb eséllyel teremthető meg számukra az önálló életvitel lehetősége." - fűzte hozzá Kisari Károly, a Down Egyesület elnöke.

A fotókat készítette: Baumann Béla. Köszönjük!