A HEALTHY DS EURÓPAI PROJEKT RÉSZTVEVŐI A SZLOVÉNIAI LJUBLJANÁBAN TANÁCSKOZTAK

dora2017. augusztus 26.

2017. július 17.-18. között a szlovéniai Ljubljanában került sor a HEALTHY DS elnevezésű európai projekt résztvevőinek ötödik, egyben utolsó találkozójára. A projekt célja, hogy egészséges életmódot és önrendelkezést támogató innovatív oktatóprogram révén növelje a Down-szindrómával élő emberek, családok és szakemberek kompetenciáját az elhízás megelőzése és csökkentése terén.

A találkozó az ASINDOWN FOUNDATION Valencia (Spanyolország) főszervezésével és további, Down szindrómával élő emberek támogatására elkötelezett szervezetek részvételével valósult meg: DRUŠTVO DOWNOV SINDROM SLOVENIJA, DDSS (Szlovénia), ASSOCIAÇÃO PORTUGUESA DE PORTADORES DE TRISSOMIA 21, APPT21 (Portugália), ASOCIATIA LANGDON DOWN OLTENIA CENTRUL EDUCATIONAL TEODORA, ALDO-CET (Románia), valamint DOWN EGYESÜLET (Magyarország). A FUNDACIÓN LLUIS ALCANYIS of University of Valencia (Spanyolország) táplálkozási és testnevelési szakértőként, a TECHNOLOGICAL INSTITUTE IAT (Németország) pedig a fogyatékkal élő személyekre adaptált ICT eszközök fejlesztésének szakértőjeként volt jelen.

Az utolsó találkozó a szlovéniai Ljubljanában került megrendezésre, ahol a projektpartnerek mindenekelőtt az összes oktatási anyagot valamint az e-felületet átnézték. Ezt követően minden szervezet beszámolt a második validáció során szerzett tapasztalatairól. A beszámoló kitért az e-felület birtokbavételére, az elért eredményekre és a résztvevőktől kapott visszajelzésekre. Végezetül megvitatásra kerültek az e-felülettel kapcsolatos módosítási és fejlesztési javaslatok. A projekt résztvevői egyetértően nyugtázták, hogy az elkészült anyag igen hasznos a Down-szindrómával élő emberek, valamint a velük élő családtagok és a velük foglalkozó szakemberek számára egyaránt.

A tanácskozást követő este a projekt résztvevői hagyományos szlovén fogásokat és borokat fogyasztottak vacsorára Ljubljana Várában.

Másnap a projektpartnerek az óvárosban található “Druga violina” (másodhegedű) étteremben tettek látogatást, ahol számos, Down-szindrómával élő és egyéb módon megváltozott munkaképességű munkavállalót foglalkoztatnak. Itt Dr. Valerija Bužan tájékoztatta a vendégeket a Druga Violina kigondolásának és megvalósításának folyamatáról, melynek révén igazi minőségi étteremmé vált, ahova a világ minden tájáról érkeznek látogatók a szívályes fogadtatás, az igényesség és persze a “különleges” volta miatt.  A résztvevők a Down-szindrómával élők foglalkoztatásával kapcsolatos egyéb témákat is megvitatták. Jana Šelih röviden bemutatta a DDSS szervezeti felépítését, valamint a Down-szindrómával élők és családjaik számára kínált tevékenységeik széles skáláját.

Az oktatóprogram iránt érdeklődő központok, illetve magánszemélyek számára jó hír, hogy próbaüzemét követően az e-felület hamarosan minden érintett számára szabadon elérhető lesz. További tájékozódásra ajánljuk a lakóhelyhez legközelebbi projektpartnerek elérhetőségeit, illetve a projekt honlapját: www.healthyds.eu

A HEALTHY DS projektet az ERASMUS+ 2015 Program támogatta.