A HEALTHY DS EURÓPAI PROJEKT RÉSZTVEVŐI BUDAPESTEN TANÁCSKOZTAK

dora2017. április 06.

2017. április 3.-4. között Budapesten került sor a HEALTHY DS elnevezésű európai projekt résztvevőinek negyedik találkozójára. A projekt célja, hogy egészséges életmódot és önrendelkezést támogató innovatív oktatóprogram révén növelje a Down-szindrómával élő emberek, családok és szakemberek kompetenciáját az elhízás megelőzése és csökkentése terén.

A találkozó az ASINDOWN FOUNDATION Valencia (Spanyolország) főszervezésével és további, Down szindrómával élő emberek támogatására elkötelezett szervezetek részvételével valósult meg: DRUŠTVO DOWNOV SINDROM SLOVENIJA, DDSS (Szlovénia), ASSOCIAÇÃO PORTUGUESA DE PORTADORES DE TRISSOMIA 21, APPT21 (Portugália), ASOCIATIA LANGDON DOWN OLTENIA CENTRUL EDUCATIONAL TEODORA, ALDO-CET (Románia), valamint DOWN EGYESÜLET (Magyarország). A FUNDACIÓN LLUIS ALCANYIS of University of Valencia (Spanyolország) táplálkozási és testnevelési szakértőként, a TECHNOLOGICAL INSTITUTE IAT (Németország) pedig a fogyatékkal élő személyekre adaptált ICT eszközök fejlesztésének szakértőjeként volt jelen.

A találkozó Budapesten került megrendezésre, ahol elfogadásra került az oktatási anyag végleges változata, sor került a Healthy DS interaktív e-felület bemutatására és tesztelésére, majd ennek az esedékes validálási módszertana került megvitatásra. A tanácskozás a dokumentációs kötelezettségek és határidők  átnézésével ért véget. Az következő, és egyben utolsó partnertalákozóra a validáció végeztével júliusban fog sor kerülni Szlovéniában.

A tanácskozást követő este a projekt résztvevői magyar fogásokból álló vacsora és borkóstoló közben, egy városnéző hajó fedélzetéről gyönyörködhettek Budapest Duna-parti panorámájában.

Másnap a találkozó résztvevői a Premier Kultcafe nevű kulturális kávéházban gyűltek össze, ahol Down-szindrómával és más kihívásokkal élő munkavállalókat is foglalkoztatnak. A projektpartnerek részt vettek a “0321 Kihívás – Játék előítéletek nélkül” elnevezésű érzékenyítő tréningen, majd egy bevezető előadást láttak a spanyol LGF által kifejezetten Down-szindrómások részére, az intellektuális teljesítmény javítására kifejlesztett, zöld tea-eredetű EGCG-t tartalmazó táplálékkiegészítő készítményről. A bemutató után lehetőség nyílt kóstolásra is.

Az oktatóprogram iránt érdeklődő központok, illetve magánszemélyek számára jó hír, hogy próbaüzemét követően az e-felület hamarosan mindenki számára elérhető lesz. További tájékozódásra ajánljuk a lakóhelyhez legközelebbi projektpartnerek elérhetőségeit, illetve a projekt honlapját: www.healthyds.eu.

A HEALTHY DS projektet az ERASMUS+ 2015 Program támogatta.