A Healthy DS Európai projekt résztvevői Romániában tartottak gyűlést

dora2016. április 15.

Április 12-13. között Romániában került sor a HEALTHY DS elnevezésű európai projekt résztvevőinek második találkozójára. A projekt célja, hogy egészséges életmódot és önrendelkezést támogató innovatív oktatóprogram révén növelje a Down szindrómával élő emberek, családok és szakemberek kompetenciáját az elhízás megelőzése és csökkentése terén.

A találkozó az ASINDOWN FOUNDATION Valencia (Spanyolország) főszervezésével és további, Down szindrómával élő emberek támogatására elkötelezett szervezetek részvételével valósult meg:

+ DRUŠTVO DOWNOV SINDROM SLOVENIJA, DDSS (Szlovénia),

+ ASSOCIAÇÃO PORTUGUESA DE PORTADORES DE TRISSOMIA 21, APPT21 (Portugália),

+ DOWN EGYESÜLET (Magyarország),

+ valamint ASOCIATIA LANGDON DOWN OLTENIA CENTRUL EDUCATIONAL TEODORA, ALDO-CET (Románia).

A FUNDACIÓN LLUIS ALCANYIS of University of Valencia (Spanyolország) táplálkozási és testnevelési szakértőként, a TECHNOLOGICAL INSTITUTE IAT (Németország) pedig a fogyatékkal élő személyekre adaptált ICT eszközök fejlesztésének szakértőjeként volt jelen.

A találkozó Craiova városában (Románia) került megrendezésre, ahol az oktatási anyag validálásának és a képzés elindításának előkészületeivel foglalkoztunk, nevezetesen: az adaptált oktatóprogram fejlesztésével, a követendő tanmenet aspektusaival, elméleti tartalmak, tantermi és szabadtéri feladatok meghatározásával, a virtuális platform bemutatásával, a projektet támogató terjesztési lehetőségekkel, úgymint a már működő honlap (www.healthyds.eu), szórólapok, stb.

Április 13-án a Bailesti-ben található ALDO-CET központ meglátogatására került sor, ahol a különböző országok képviselői meleg fogadtatásban részesültek és a központba járókkal, valamint az ott dolgozó szakemberekkel együtt az egészség jegyében részt vettek az aznapi sportfoglalkozáson, táncterápián és zeneterápián is. A napot egészséges Román specialitásokból álló ebéd koronázta meg. Hatamas élmény volt.

Az oktatóprogram iránt érdeklődő központok, illetve magánszemélyek számára jó hír, hogy hamarosan fogadjuk a jelentkezőket az első csoportokba. További tájékozódásra ajánljuk a lakóhelyhez legközelebbi projektpartnerek elérhetőségeit, illetve a projekt honlapját: www.healthyds.eu.

 A HEALTHY DS projektet az ERASMUS+ 2015 Program támogatja.

Az áprilisi eseményen meglátogattuk a felnőtt nappali foglalkoztatót: