Healthy DS: egy egészséges életmódra és személyes autonómiára fókuszáló innovatív oktatóprogram

dora2015. november 06.

A HEALTHY DS ELNEVEZÉSŰ EURÓPAI PROJEKT A DOWN SZINDRÓMÁVAL ÉLŐ EMBEREK ELHÍZÁSÁNAK VISSZASZORÍTÁSÁT FOGJA TÁMOGATNI

A HEALTHY DS egy egészséges életmódra és személyes autonómiára fókuszáló innovatív oktatóprogram révén fogja növelni a Down szindrómával élő (DSÉ) emberek és környezetük (családok és szakemberek) kompetenciáját a DSÉ személyek elhízásának megelőzése és csökkentése terén.

A HEALTHY DS elnevezésű Európai Projekt a FUNDACIÓN ASINDOWN (Spanyolország) vezetésével  Down szindrómával élő személyek, családjaik és szakemberek számára tervezett innovatív oktatóprogram kifejlesztése révén törekszik az egészséges életmód és személyes autonómia támogatására a Down szindrómával élő személyek elhízásának csökkentése és életminőségük javítása érdekében.

A 2015 szeptemberétől 2017 szeptemberéig lebonyolítandó projekt során a Konzorcium oktatási anyagokat és az oktatási módszertan alkalmazására szolgáló online felületet hoz létre. A projekt eredményeinek validálásában, az első közvetlen hatástanulmányban mintegy 40 Down szindrómával élő személy, családjaik és szakemberek vesznek majd részt.

A Konzorciumot további, Down szindrómával élő személyek támogatásával foglalkozó szervezetek alkotják, mint a

- DRUŠTVO DOWNOV SINDROM SLOVENIJA, DDSS (Szlovénia),

- az ASSOCIAÇÃO PORTUGUESA DE PORTADORES DE TRISSOMIA 21, APPT21 (Portugália),

- a DOWN EGYESÜLET (Magyarország)

- valamint az ASOCIATIA LANGDON DOWN OLTENIA CENTRUL EDUCATIONAL TEODORA, ALDO-CET (Románia)

A FUNDACIÓN LLUIS ALCANYIS Universitat de Valencia (Spanyolország) táplálkozástudományi szakértőként, a WESTFALISCHE HOCHSCHULE IAT (Németország) pedig a fogyatékossággal élők számára adaptált infokommunikációs eszköztár fejlesztési szakértőjeként vesz részt a projektben.

A HEALTHY DS projekt pénzügyi támogatását az Európai Bizottság biztosítja az ERASMUS+ 2015 Programme keretében.

A novemberi eseményen a Down Egyesület és a spanyol partnerszervezet elnökei aláírják a megállapodást