Bevezető kurzus a Vojta-terápiába

dora2017. február 13.

A Nemzetközi Vojta Társaság, az SZSZBMK Jósa András Oktatókórház és a Down Egyesület közös szervezésében a Vojta-terápiát bemutató kurzuson vehettek részt az ország minden tájáról érkező szakemberek a Jósa András Oktatókórházban.

A Václav Vojta, cseh ortopéd-neurológus által kidolgozott terápiáról Magyarországon eddig még nem rendeztek országos ismertetőkurzust. A világszerte, főleg Európában nagy sikerrel, ötven éve használt módszer főként a csecsemők fejlődési és motoros zavarainak, illetve a gyermek- és felnőttkorban az agy károsodása miatt kialakuló mozgási rendellenességeknek a kezelésében használt metódus. A mozgásfejlesztő terápia lényege, hogy egy meghatározott testhelyzetben, meghatározott pontra/pontokra és irányban/irányokban kifejtett enyhe nyomás segítségével érik el a kívánt izomaktivitást, mely javítja az önészlelést és a térérzéket, illetve jótékony hatással van az emésztésre, a vérkeringésre és a légzés mélyülésére. Jelenleg a Jósa András Oktatókórház az egyetlen egészségügyi intézmény Magyar­országon, ahol ez a kezelés OEP-finanszírozás keretein belül érhető el a betegek számára. A jövőbeli célok között szerepel a módszert oktató országos képzőkurzusok szervezése is Nyíregyházán.

A Down Egyesület Erasmus+ pályázatának köszönhetően román és szlovák partnerek együttműködésével jógyakorlatok cseréjét hajtják végre. Ennek megfelelően a külföldi partnerek, a Down Egyesület által életre hívott Mindenkinek Becsengettek! inkluziv együttnevelés programot, a magyar partner pedig különböző terápiás módszereket sajátítanak el a projekt ideje alatt. A Vojta-terápia is ezt hivatott szolgálni. A Down Egyesület által fenntartott nyíregyházi Csodavár Korai Fejlesztő Centrumban is lehetőség van Vojta módszer igénybe vételére, azonban csak külföldi terapeuta segítségével.

A most megrendezésre kerülő kurzus és találkozó, melyen gyógytornászok és gyógypedagógusok széles köre vett részt, azt hivatott előrébb lendíteni, hogy a kisgyermekkori mozgás-rendellenességeket minél több szakember tudja kezelni.