Mindenkinek Becsengettek! Nyitókonferencia Nyíregyházán

dora2016. december 12.

A Down Egyesület életre hívott egy programot, mely már nemzetközileg is elismert státuszt tudhat magának, ez a program nem más, mint a Mindenkinek Becsengettek! inkluzív nevelési projekt. Az elmúlt években több, mint 70 fogyatékkal élő gyermeket integráltunk többségi iskolákba, ahol heteken keresztül együtt tanulhattak többségi társaikkal. A program idén újra, a határainkon átívelve is elindult, köszönhetően szlovák és román partnereinknek.

A nyíregyházi Down Egyesület 2016. december 9-én, a Korona Hotelban megtartotta első sorban a hazai érdeklődők, védőnők, hallgatók, pedagógusok számára a Mindenkinek Becsengettek!-koragyermekkori intervenció és iskolai együttnevelés integrált gyakorlati protokollja a fogyatékkal élőkért című ERASMUS+ projekt nyitókonferenciáját.

A megjelentek megismerhették a Mindenkinek Becsengettek! program lényegét, hogy hogyan és miért érdemes hidat építeni a fogyatékkal élők és a többségi társadalom között. Meghallgathatták, hogy a gyermekek korai intervenciója és fejlesztése milyen sokat segít nem csak az érintett kicsiknek, hanem családjuknak és környezetüknek egyaránt.

A koragyermekkori intervenció múltjára, jelenére és jövőjére egyaránt figyelmet fordító konferencián olyan neves előadókkal találkozhattak, mint Czeizel Barbara, Gavallér Andrea, Kisari Károly, Pázmány Viktória, Gnandt Gábor, Stefan Ferencsik, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Pedagógiai Szakszolgálat képviselői. A konferencián részt vett Jászai Menyhért, Nyíregyháza MJV alpolgármestere.

A Down Egyesület egyik célja, hogy az érintett szakmapolitikai partnerek, illetve a civil szervezetek közelebb kerüljenek egymáshoz, elkezdődjön a magas szakmai színvonalon megvalósuló párbeszéd, közös gondolkodás. Legfőbb célunk, hogy a jövőben hatékonyabban lépjünk fel a koragyermekkori intervenció és inkluziv nevelés területén, valamint, hogy a 2017/2018-as tanévben a Mindenkinek Becsengettek! program elinduljon. Terveink szerint 2017 januárjában pedagógiai workshopot szervezünk a megyei pedagógusoknak.

A konferencián elhangzott előadások IDE kattintva elérhetőek!