Nemzetközi szintű együttműködés és kézzelfogható eredmények a korai fejlesztés és a befogadó nevelés terén

dora2017. október 28.

Budapest, 2017. 10. 27. Az elmúlt két év nemzetközi kutatási eredményeit felhasználva, ingyenesen elérhető, gyakorlatias kommunikációs segédanyagokkal segíti a fogyatékossággal élő gyermekek szüleit és a szakembereket a Down Egyesület.

2009-ben indult a Down Egyesület szervezésében a "Mindenkinek Becsengettek!" elnevezésű inkluzív nevelési projekt. A fogyatékossággal élő gyermekek társadalmi integrációját célul kitűző program tavaly a Koragyermekkori intervenció és iskolai együttnevelés integrált gyakorlati protokollja a fogyatékkal élőkért című ERASMUS+ projektben a határokat is átlépve, szlovák és román partnerek bevonásával folytatódott.

A nemzetközi kutatás eredményeit ismertető konferencián bemutatták azt a kézikönyvet, amely az eltérő fejlődésű gyermeket nevelő szülők első lépéseit támogatja gyakorlati tudnivalókkal és pozitív jövőkép felmutatásával. Az Útikönyv – Eltérő fejlődésű gyereket nevelő családoknak című segédanyag ingyenesen hozzáférhető az Egyesület weboldalán. Emellett elkészült egy szakmai protokoll, amely a szakemberek számára szolgál közérthető és hasznos információkkal a kora gyermekkori intervenció és az inkluzív nevelés területén. „Mindkét dokumentum abban egyedülálló, hogy tömören, közérthetően, az érintettek szemszögéből képes információátadásra, támogatásra” – mondta el Kisari Károly, a Down Egyesület elnöke.

A konferencián előadást tartott: Kisari Károly, a Down Egyesület elnöke, Antal-Valecsik Zsófia gyógypedagógus, a budapesti Csodavár Korai Fejlesztő Centrum szakmai vezetője, Ferencsik István, a projekt koordinátora, Liberta Egyesület, Szlovákia, Gnandt Gábor, gyógypedagógus, a projekt szakmai koordinátora, Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet, Románia, Dr. Hüse Lajos szociológus, Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar, Pázmány Viktória gyógypedagógus, a nyíregyházi Csodavár Korai Fejlesztő Centrum szakmai vezetője.

Az előadások ráirányották a figyelmet arra, hogy a korai fejlesztés fontossága mellett a hangsúly a családgondozás és a társadalmi befogadás erősítésére kell, hogy helyeződjön. „A kisiskolásokkal végzett felmérések egyértelműen bizonyítják, hogy a többségi gyermekek számára is segítség a találkozási pontok kiépítése, így válhat természetessé, készségszintűvé a fogyatékkal élők társadalmi elfogadása” – foglalta össze prezentációját Dr. Hüse Lajos szociológus.

A rendezvény háziasszonyai Balla Eszter színésznő és Jaksity Katalin műsorvezető voltak.

„Nagyon örülök, hogy részese lehetek ennek a rendkívül fontos kezdeményezésnek, hiszen amellett, hogy a program sokat segít nekünk, az érintett szülőknek, rávilágít a társadalmi elfogadottság fontosságára” – mondta az esemény háziasszonya, Balla Eszter színésznő.