Augusztusban a Tudástárban

Gyarmati Andrea2012. szeptember 01.
Kategória: 

Augusztusban a Down Egyesület Tudástára új fejezetekkel, alfejezetekkel, videókkal, letölthető anyagokkal és cikkekkel gyarapodott. (A korábban semmilyen formában nem publikált bejegyzések linkjei dőlttel szerepelnek.)

A szoptatási világhéten megnyílt a csecsemőgondozás szoptatásról szóló fejezete, benne olyan cikkekkel, mint hogy milyen különleges előnyöket kínál a szoptatás a Down-szindrómás babák és szüleik számára és hogy hogyan hidalhatóak át a hipotón babáknál előforduló szoptatási nehézségek. Az Eszközajánlóba bekerült egy szoptatási segédeszköz, és a matematika gyakorlati oktatásához használható játék, a Numicon bemutatása. Ez a fejezet a Letölthető, nyomtatható anyagok alfejezetével is bővült, benne egy kivágós-párosítós játékkal és négy színes könyvvel. A matematikai fogalmak korai gyakorlásához az Oktatás fejezetbe is további ötletek kerültek.

A Down-szindrómát általánosságban bemutató fejezetben megjelentek az egyéni különbségekről, a különbségek egészségügyi hátteréről, az elvárások szerepéről és a nevelés hatásáról szóló bejegyzések. A bejegyzések legfontosabb üzenete, hogy a Down-szindrómás gyerekek elsősorban gyerekek, akiknek különböző személyiségük, különböző érdeklődési körük, különböző életük van - és csak mellesleg Down-szindrómások.

Új fejezet nyílt Nevelés címmel. A viselkedéspróblémák kezelésével foglakozó későbbi bejegyzéseket augusztusban azzal a kérdéssel alapoztuk meg, hogy nevelhetünk-e a gyerekünkből azt, akit akarunk, megismertük a temperamentum fogalmát, beszéltünk a nehezen kezelhető gyerekekről és arról, hogy mit lehet velük kezdeni. Végül felcsillant a remény, hogy a szülők hiábavalónak tűnő erőfeszítései is kifizetődnek, mert éppen a nehezen kezelhető gyerekek azok, akikre hosszú távon a leginkább hatással van a nevelés.

A Szemléletformáló fejezetbe bekerült egy bejegyzés arról, hogyan figyelhetünk az elvek helyett arra, hogy mi az, ami előre visz, egy videó, amely hét Down-szindrómás fiatalt mutat be és egy inspiráló idézet.

Szintén új fejezet az Eközben a nagyvilágban..., ahol a külföldi hírek jelennek meg. Itt adtunk hírt a 2012-es Nemzetközi Down-szindróma Kongresszusról és az azt megelőző konferenciáról, ahol Down-szindrómás felnőttek mondták el, hogy inkluzív oktatást, munkalehetőséget és több bizalmat szeretnének, hogy segíthessenek másoknak. Beszámoltunk egy új arizónai törvény lehetőségeit kihasználó fiatalemberről, aki az állam első Down-szindrómás szavazója lett és az ír Killian McDonnel sikeres érettségijéről, aki Down-szindrómás és siket is. Örültünk a brazil Down-szindrómás színészek díjnyertes filmjének és az új-zélandi flashmob videónak, ahol 95 fogyatékos fiatal és gyerek énekelt és táncolt egy bevásárlóközpontban.


A Tudástár gyarapodása folytatódik: szeptemberben is érdemes lesz mindennap felkeresni a Down Egyesület honlapját, ahol a címlapon a legfrissebb tudástáras cikkek is megjelennek. Aki a Facebookon szeretne értesítést kapni az új cikkekről, itt nyomjon egy lájkot.


kép innen