A DS csecsemők szoptatásának előnyei

A kisbabák táplálásának legjobb módja a szoptatás. A Down-szindrómás kisbabák táplálásának méginkább. A DS számos olyan szerv, szervrendszer és testi funkció működésében okozhat nagyobb eséllyel zavart, amelyeket a szoptatás kifejezetten véd, amelyek fejlődését segíti. A másik oldalról megközelítve a dolgot, a tápszeres táplálás olyan kockázatokat hordoz magában, amelyek a Down-szindrómás csecsemőknél eleve magasabbak. Akárhonnan közelítünk is, egyértelmű, hogy a DS babákat különösen érdemes szoptatni, még akkor is, ha sokuk számára a szopás nehéz tanulnivaló.• A DS gyerekek a szokásosnál fogékonyabbak a fertőzésekre, az anyatej pedig személyre szabott védelmet nyújt ezek ellen. Az anya és a baba környezetében megjelenő kórokozók elleni speciális ellenanyagokat tartalmazza, ezen felül a bélflóra egészséges kiépülését is segíti, ami a szervezet önvédelmi képességét erősíti. A szoptatás közismerten csökkenti a középfülgyulladás kockázatát, a DS gyerekek ebben is veszélyeztetettebbek. A szoptatott gyerekeknél ritkábban fordulnak elő felsőlégúti fertőzések, tüdőgyulladások vagy influenza, és ritkábban kell kell eltávolítani a mandulájukat.

• DS gyerekeknél gyakrabban fordul elő székrekedés, a szoptatott csecsemőknél viszont ritkábban. A szoptatás az ételallergiák kockázatát is csökkenti. A Down-szindrómások hajlamosabbak az elhízásra, a szoptatott babák pedig vékonyabbak, mint a tápszerrrel tápláltak - és felnőtt korukban is soványabbak maradnak, koleszterinszintjük pedig alacsonyabb lesz. Down-szindrómánál számos okból magasabb a cukorbetegség kockázata, amit a szoptatás szintén csökkenthet.

• A szoptatás - különösen a hosszú szoptatás - pozitívan hat a szájizmok, az állkapocs és fogazat fejlődésére. A szopással a száj és a nyelv izmai összehangolt mozgást végeznek, "tornáznak", ami a DS gyerekek hasznára válhat a későbbi beszédfejlődésnél is.

• Egyes kutatási eredmények szerint a szoptatott gyerekek intelligencia hányadosa magasabb, mint a tápszerrel tápláltaké, minél tovább szoptak, annál inkább (különösen alacsony születési súlynál). Ezt részben az anyatej egyedülálló zsírsavainak köszönhető, részben pedig annak, hogy a szoptatással járó látási és bőrérzékelési ingerek épp a megfelelőek az idegrendszer optimális fejlődéshez.

• A DS babák 40-60%-a születik szívfejlődési rendellenességgel. A szívfejlődési rendellenességgel született csecsemők közül az anyatejjel tápláltak jobban növekszenek, rövidebb ideig vannak kórházban és magasabb az oxigén szaturációjuk, mint a tápszeres babáknak.

• A szoptatás csökkenti még a húgyúti fertőzések, az alvás közbeni légzéskimaradás és az allergiás ekcéma kockázatát is - a DS gyerekek ezekre is hajlamosabbak.

• A DS babák több okból is kórházi kezelésre szorulhatnak vagy betegségeik miatt fájdalmaik lehetnek. Az anyatej nyugtató, fájdalomcsillapító anyagokat is tartalmaz - azon túl, hogy az anya testközelsége és a ritmikus szopómozdulatok is megnyugtatóan hatnak a babára.

A szoptatás nem csak a babát védi és segíti. Az anya egészségét is óvja (erre sokáig szükség lesz!) és segít, hogy nyugodtabbak, türelmesebbek legyünk. Egy DS baba születésénél az anyák is elbizonytalanodhatnak - a jövővel, saját magukkal, képességeikkel és anyai szerepükkel kapcsolatban. A szoptatás ilyenkor egyedülálló megnyugvást és bizonyosságot adhat, hogy az anya képes gondoskodni DS csecsemőjéről és fontos dolgot tesz érte. A szoptatás az anyának a kompetencia, a cselekvőképesség érzését adja. A szoptatással sok időt töltünk összebújva, egymásra figyelve. Ez segíthet, hogy jobban megismerjük a gyerekünket. Az a plusz erőfeszítés, amellyel a DS újszülöttet megtanítjuk szopni, nem csak az egészségügyi szempontokat tekintve éri meg, hanem így mi is pontosan azokat a készségeket gyakoroljuk, amelyekre később is szükségünk lesz, amikor más dolgokat tanítunk majd neki.

 

Az információk forrása itt, itt, itt és itt.