Ha nehéz a szoptatás

A Down-szindrómás újszülöttek és csecsemők számára - ha lehet - még fontosabb a szoptatás, mint a tipikus fejlődésű gyerekek számára, és az első szoptatást náluk is érdemes a születés után azonnal kezdeményezni, amint stabil az állapotuk. Általában ugyanazok vonatkoznak a Down-szindrómás csecsemők szoptatására is, mint bármelyik másik gyerekére, előbbihez azonban a szokottnál nagyobb türelemre és hosszabb tanulási folyamatra lehet szükség. Akadályt jelenthet pl.

- az alacsony izomtónus
- a gyenge szopó- és nyelőreflex
- ha a baba túl hamar elfárad
- hátrafeszíti magát
- túlérzékeny az ingerekre
- nem tud ritmikusan szopni

Hogy hogyan tudunk segíteni, az természetesen attól függ, mi a probléma.

Ha a baba túlságosan nyugodt és hajlamos inkább aludni, mint enni, akkor is ügyeljünk arra, hogy 24 óránként legalább 8-12 alkalommal szopjon, azaz kb. 2-3 óránként (nagyon gyakori szoptatásnál a melleket ne váltogassuk két óránál gyakrabban, hogy ne csak a cukros első tejet kapja, hanem jusson el a zsírosabb hátsó tejig). Ha sokat alszik, próbáljuk meg olyankor megszoptatni, amikor mocorog, akkor is, ha a szemét nem nyitja ki. Szoptatás közben is szükség lehet az ébresztgetésre: a simogatástól a mozgatásig széles a repertoár, de az egyik legjobb módszer mégis az, ha levetkőztetjük a babát és a meztelen bőrünkre tesszük (ha hideg van, együtt takarózzunk be). A bőrkontaktus növeli a baba szopási kedvét is és az anya tejmennyiségét is. Ráadásul a kötődést is segíti, ami a DS gyerekek és szüleik számára különösen fontos lehet.

Elsőre talán kényelmesnek tűnhet, ha a baba nagyon hamar átalussza az éjszakát, azt azonban tudnunk kell, hogy az éjjeli szoptatások - különösen az első három hónapban - nagyban hozzájárulnak a tejtermelés fenntartásához és a szoptatás hosszú távú sikeréhez. Nem kell az órához kelni, ha együtt, egy takaró alatt alszunk: így a mocorgásából megérezhetjük, mikor kerül éberebb alvás szakaszba, amikor sikeresebb lehet a szoptatás. (Ügyeljünk az együttalvás biztonságos körülményeire: ne legyen az ágyban puha matrac, vastag, nehéz takaró, süppedős, nagy párna, semmi olyasmi, ami a nyakára tekeredhet, amibe vagy ami alá beszorulhat, ne tudjon legördülni és ne aludjon a babával együtt olyan felnőtt, aki alkoholt vagy más drogot fogyasztott, altatót vett be vagy dohányzik.)

Módosított bölcsőtartás: A párnával megtámasztott csecsemő feje, válla és csípője egy vonalban van.

A könnyen elszundikáló vagy a nyelést tanulgató babákat egy függőlegesebb helyzetben is megtámaszthatjuk. A fül-váll-csípő itt is egy egyenes vonalon fekszik.

Figyeljünk nagyon, hogy milyen pozícióban tesszük mellre a babát, hogy az energiáját és a figyelmét a szopásra tudja fordítani, ne a testét kelljen tartania. Emeljük a mellünk elé úgy, hogy a füle, a válla és a csípője egy egyenes vonalban legyen (támasszuk meg párnákkal, hordozókendővel, ha szükséges). Ha hajlamos hátrafeszíteni magát, próbáljuk meg úgy tartani, hogy a háta előre gömbölyödjön és a térdét felhúzza. A hátát egy összecsavart és görbére hajtott takaróval is megtámaszthatjuk. A baba állát az úgynevezett "Dancer" kéztartással támaszthatjuk meg: Csúsztassuk a kezünket a mellünk alá úgy, hogy három ujjal a mellett támasztjuk, a mutató- és hüvelykujjunkkal pedig közrefogjuk a baba állát, így a baba álla a hüvelyk és a mutatóujj közötti részre támaszkodik, a hüvelyk és a mutatóujj pedig gyengéd nyomást gyakorol a rágóizomra, stabilizálva az állkapcsot. Az állkapocs gyengéd előrehúzásával segíthetjük a babát, hogy jobban be tudja kapni a bimbót és a bimbóudvart. Másik kezünkkel tarthatjuk a baba nyakát, vállát. Ha a nyeléssel van problémája (fulladozik), próbáljuk meg úgy elhelyezni, hogy a nyaka és a torka egy kicsit magasabban legyen, mint a mellbimbó.

"Dancer" kéztartás felülnézetben

"Dancer" kéztartás oldalnézetben

Ha a baba mellre téve nem kezd szopni, nyomjunk ki kézzel egy pár csepp tejet a mellbimbóra vagy indítsuk el pumpával a tejleadó reflexet. A mellet a "Dancer" kéztartáshoz hasonlóan megtámasztva, de a hüvelyk és mutatóujjakkal - a baba állkapcsának tartása helyett - a mellre nyomást gyakorolva fejni is lehet, így a tejet a babának csak le kell nyelnie. Vannak anyák, akik erős tejtermelésnél (napi 500 ml fölött) eredményesen tudják a fejést és a szoptatást kombinálni egy vékony szilikon bimbóvédő és/vagy Szoptanít segítségével.

Ha a baba nem tud ritmikusan szopni, próbáljunk meg hintaszékben szoptatni. Az ingerekre túlérzékenyen reagáló babának pedig az segíthet, ha nyugodt körülmények között szoptatunk, ahol nem tudja elvonni más a figyelmét. A túl erős fény is zavarhatja, illetve arra késztetheti, hogy becsukja a szemét, így pedig könnyebben elalszik.

Bizonyos szív- vagy emésztési problémáknál és vese komplikációknál szükséges lehet az anyatej kalóriatartalmának növelése. Ha a termelt tej mennyisége meghaladja a baba szükségleteit, érdemes először lefejni az első tejet, hogy a baba a kalóriadúsabb és táplálóbb hátsó tejhez jusson hozzá. Ha nem szopik, hanem lefejt tejet kap, fejjük le előbb a híg első tejet és külön a hátsó tejet és a baba csak az utóbbit kapja meg.

Amikor a baba nyel, mozognia kell az állkapcsának, a fülének és a halántékának. Ha ezeket nem látjuk, valószínűleg nem szopik elég erősen. A DS babák "gyengébb" szopása vonatkozhat a szívóerőre, a frekvenciára, a szopáshosszra és a nyelvmozgásra is. Gyakorlással azonban a szívóerő négy hónapos korra szignifikánsan növekszik, majd ehhez képest ismét szignifikánsan nő nyolc hónapos korra. A frekvencia is hasonlóan növekszik négy hónapos korra. Az anyák beszámolója szerint 3-4 hónapos korra lesz lényegesen könnyebb a szoptatás.

Az anya és a család is legyen tisztában azzal, hogy a szoptatáshoz - különösen az első hetekben-hónapokban - nagyon sok időre van szükség, és hogy a baba ezalatt egyre ügyesebb lesz és a szoptatás nem lesz mindig ilyen nehéz. Ha segítségre van szükségünk vagy csak bizonytalanok vagyunk, forduljunk szoptatási tanácsadóhoz, aki az általános útmutatáson túl személyre szabott tanácsokkal segíthet. (A tanácsadók listája megyénként itt található.) Szoptatási ambulanciát is felkereshetünk Budapesten, Egerben és Ózdon (elérhetőségek a linken).

Források: Brestfeeding Medicine (fotó), Children's Hospitals and Clinincs, Minnesota (grafikák), La Leche Liga