Hat érv, amiért a Down-szindrómásoknak (is) érdemes mozogniuk

Az egészség - és az egészséges testsúly - megőrzéséhez nagyon fontos, hogy eleget mozogjunk. Több okból is:

1. Az elfogyasztott kalóriákat el kell használni, ha nem akarjuk, hogy szervezetünk elraktározza az energiaforrást ínséges időkre - zsír formájában. Mivel a Down-szindrómások szervezete nyugalmi állapotban az energiát lassabban használja fel, számukra különösen fontos, hogy az energiafelhasználást mozgás segítse.

2. Bár az étvágy és a testmozgás kapcsolata nem ennyiből áll, egyes kutatások a mozgás étvágycsökkentő hatását találták. Férfiaknál az intenzív mozgás csökkentette az étvágyat egy időre, a reggeli, legalább közepesen élénk mozgás pedig a nőknél csökkente az étel utáni vágyat.

3. A szervezetben mozgás során olyan anyagok ("boldogsághormonok") szabadulnak fel, amelyek jó érzéseket keltenek bennünk, és a testmozgás segít az önbizalom építésében és pozitívabb énkép kialakításában is , Ezek önmagukban is örvendetes következmények, de az ideális testsúlyra törekvők számára külön jó pozitívum, hogy jó kedvűen könnyebb betartani a diétát is.

4. A mértékletesen gyakorolt mozgás hozzájárul az immunrendszer hatékonyabb működéséhez. A Down-szindrómások fogékonyabbak lehetnek a fertőzésekre, a betegségek pedig rosszkedvet és rosszabb minőségű alvást okozhatnak, amelyek más problémák mellett még súlygyarapodáshoz is vezethetnek.

5. A Down-szindrómások erősebben ragaszkodhatnak a szokásaikhoz, a rutinoktól való eltérés zavarhatja őket. Mivel szokásokat mindenképpen kialakítunk, a szabadidő hasznos strukturálását segítheti, ha a rendszeres mozgást is a (napi) rutin részéve tesszük és jó szokásokkal küzdünk a rosszak ellen.

6. A (kor)társakkal együtt végzett örömteli tevékenységek, amilyen a szívesen végzett mozgás is, hozzájárulnak a közösségbe való beilleszkedéshez, az előítéletek feladásához. Már maga az együttlét is segíthet abban, hogy egymás létezését természetesebbnek érezzük, az interakciók hozzájárulnak ahhoz, hogy megtanuljunk egymással viselkedni, és a közös pozitív élmények az összetartozás érzését segíthetik.

képek innen és innen