Hat ok, amiért a Down-szindrómások könnyebben szedik fel a kilókat

Ma már Magyarországon is többségben vannak a túlsúlyos vagy elhízott felnőttek, minél idősebb korosztályról van szó, annál inkább. Down-szindrómás gyerekek és felnőttek körében a túlsúly és az elhízás legalább olyan gyakori, mint a többieknél, számos forrás szerint még gyakoribb. Sajnos az elhízás sok olyan betegségre hajlamosít, amely a Down-szindrómások körében egyébként is nagyobb arányban fordul elő, ez eggyel több ok arra, hogy a táplálkozására és az életmódra még a szokásosnál is jobban figyeljünk. Ebben több ok miatt is nehéz dolgunk van.

1. A pajzsmirigy esetleges alulműködése lassítja a szervezetben az energiafelhasználás mértékét - már azoknál is, akiknél a csökkenés még nem igényel gyógyszeres beavatkozást. Ez azt jelenti, hogy ők ugyanannyi táplálékból (és ugyanannyi kalóriából) kevesebb energiát használnak fel és többet raktároznak el, vagyis lényegében kisebb kalóriabevitelre van szükségük.

2. A Down-szindrómás gyerekek szervezete - teljesen átlagos pajzsmirigy működés mellett is - lassabban használja fel az energiát, amikor nem mozognak. A testünk nyugalmi állapotban is használ fel valamennyi energiát a működéséhez, ilyen nyugalmi állapotban a Down-szindrómás gyerekek teste kevesebb energiát használ. Elképzelhető, hogy ez a jelenség az izmok alacsonyabb tónusával függ össze, mert már újszülötteknél is tapasztalható.

 

Az aktív mozgást fontos a gyerekek életmódjának részévé tenni


3. Az éhség-jóllakottság hormonális és idegi szabályozása Down-szindrómásoknál eltérhet az optimálistól. Ennek az lehet a következménye, hogy ugyanannyi tápláléktól kevésbé érzik jóllakottnak magukat.

4. Különböző gondok léphetnek fel a táplálkozással kapcsolatban, amelyek szűkitik a választható ételek választékát és gyakran alacsony tápértékű, magas kalóriatartalmú ételek fogyasztásához vezetnek. Ilyen probléma lehet, ha a gyerek nem tud jól rágni, esetleg egyáltalán nem tud darabos ételt fogyasztani. A szenzoros feldolgozás zavara esetén előfordulhat, hogy a gyerek nem tud különböző állagú ételeket egyszerre "kezelni" a szájában, csak egyneműeket (pl. magában megeszi a krumplipürét, de hússal együtt nem). Gyakoribbak lehetnek az ételallergiák is.

5. Egy vizsgálat szerint a Down-szindrómás gyerekek körülbelül ugyanannyi kevésbé és közepesen élénk mozgást végeznek, mint a testvéreik, de kevesebbet mozognak nagyon élénken, vagyis éppen a legnagyobb energiafelhasználással járó mozgásokból végeznek kevesebbet.

6. Ha egy gyereket nehezebb rávenni az együttműködésre, kevésbé meggyőzhető, kevésbé "szófogadó", makacsabbul ragaszkodik a saját elképzeléseihez, akkor arra is nehezebb rávenni, hogy alacsonyabb kalóriatartalmú és táplálóbb ételeket fogyasszon.

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a Down-szindrómások szükségszerűen túlsúlyosak vagy elhízottak lesznek. A mozgással és a táplálkozással kapcsolatos jó döntésekkel és jó szokások kialakításával sokat tehetünk a megfelelő testsúlyért és az egészségért.

 

infromáció innen, kép innen