A 21. kromoszóma "kikapcsolása"

A Down-szindrómás felnőttek vezette VATTA Blogban megjelent írás a Down-szindróma "gyógyításával" kapcsolatos legutóbbi kutatási eredménnyel kapcsolatban, Janet Charchuk tollából:


A nyáron új kutatásról hallottunk a Down-szindrómával kapcsolatban. Elég ellentmondásos visszhangja volt. Egy tudós a laboratóriumban ki tudta kapcsolni az egyik 21. kromoszómát. Tudjátok, a Down-szindrómásoknak van egy plusz 21. kromoszómájuk. Ez azt jelenti, hogy a tudósok képesek lehetnek kikapcsolni ezt a plusz kromoszómát, ami a Down-szindrómát okozza.

Amikor ezt meghallottam, vegyes érzéseim támadtak. Volt, aki azt mondta, "meggyógyítják" a Down-szindrómát. De a Down-szindrómások nem betegek. A Down-szindróma csak egy kis rész az életükből és nem kell őket meggyógyítani.

Vannak ennek a kutatásnak olyan pozitívumai, amik reménnyel töltenek el. Vannak Down-szindrómások, akiknek egészségügyi problémáik vannak, például szívbetegek. Ha a tudósok ki tudnák kapcsolni azt a kromoszómát a szív sejtjeiben és megoldódnának a szívbetegségek, az csodás lenne.

Ha eldönthetném, hogy kikapcsolom-e magamban ezt a plusz kromoszómát, én nem kapcsolnám ki. Szeretek az lenni, aki vagyok és nagyszerű életem van. Gyógyszert kell szednem a pajzsmirigyemre, szóval ha azt meg lehetne gyógyítani, azt megtenném, de csak ennyit.

Ez az új kutatás aggaszt és reményekkel is eltölt. Aggódom, hogy az újdonsült anyák nyomás alatt lesznek majd, hogy így szüntessék meg a Down-szindrómát. A világunk nagyon sokszínű. Ettől olyan nagyszerű ebben a világban élni. Másrészt, remélem, hogy a Down-szindrómások több egészségügyi problémáját lehetne kezelni és így jobb életük lehetne.A bejegyzés végén egy színvonalas angol nyelvű rádióműsort ajánlanak a témában. Megkérdezik benne a tudóst, aki az eljárást kidolgozta, szülőket és természetesen Down-szindrómásokat is.