A hét manói

A hét napjainak neve és sorrendje az egyik olyan hétköznapi tudnivaló, amelyet tudni fontos, de megjegyezni nem feltétlenül könnyű. A mágneses hetirend mellett egy másik segítség lehet a napok megszemélyesítése. A Waldorf pedagógiában is alkalmazzák ezt a módszert, most ezt a jelképrendszert követjük. Valójában maguknak a jelképeknek, színeknek kevésbé van jelentősége, mint annak, hogy a hét napjaihoz lehet valamilyen konkrétumot, valamilyen személyeset kötni, nem csak egy üres névsort kell megjegyezni.

 

Papírmasé ujjbábok egyszerű filcruhában

 

A hét minden napját más szín és más jelképvilág jellemez, ezek alapján mindegyikhez készíthetünk egy kis manófigurát. A képen látható manócskák hobbiboltokban kapható papírmasé ujjbábokból illetve fabábuk felöltöztetésével készültek. Aki tud kötni, pl. itt talál angol nyelvű manómintát, de akár parafa dugóból vagy papírból is elkészíthetjük őket. A lényeg, hogy hét különböző színben tudjuk elkészíteni a hét álló manófigurát.

A manók színe a következő:

hétfő - lila
kedd - piros
szerda - sárga
csütörtök - narancs
péntek - zöld
szombat - kék
vasárnap - fehér

Az elkészült manókat körben helyezzük el egy olyan helyen, ahonnan nem kell őket elpakolni, de szem előtt vannak: ha nagyobb étkezőasztalunk van, lehet a közepén felállítani őket, ha az előszobában van egy kis asztalka, amit nem szoktunk telerumlizni, az is jó lehet, de egy kis polc is megfelel a nappaliban. Hogy éppen melyikük az "ügyeletes", azt egyszerűen jelölhetjük azzal, hogy egy kis emelvényre (dobozkára, faág szeletre) rakjuk. Más elrendezést kitalálhatunk, pl. sorban állhatnak egymás után és az aktuális manó mindig legelöl áll. Reggelente együtt rakjuk mindig az éppen következő nap manóját az emelvényre (vagy a sor elejére) és közben mondjuk el az alábbi versike megfelelő versszakát:


Egy hét: hét nap, hét kis törpe,
ezek járnak körbe-körbe.

Hétfő, hétkezdő,
holdsugárral fürdető.

Kedd, erőt adó,
piros tűzzel lángoló.

Szerda, szárnyaló,
tarka lepke, illanó.

Csütörtök, csillogó,
jókedélytől duzzadó.

Péntek, zöldellő,
virágos rét, lomberdő.

Szombat, sziklakő,
égbe nyúló hegytető.

Vasárnap, sugárzó,
ég közepén ragyogó.

Gyarmati Andrea


Fabábuk kidolgozottabb díszítéssel.

 

Haladó változat

 

Az asztali manók mellett vagy helyett textilből (filcből, kötött anyagból) zsebre dugható manócskákat is készíthetünk, ezeket a gyerekek mindennap magukkal vihetik. (Angol nyelvű, képes leírás filcmanók varrásához itt.)