A szájizmok erősítése a legkisebbeknél

Mielőtt bármilyen eszközhöz nyúlnánk, jó tudni, hogy a legjobbat azzal tehetjük a hipotón babánk állkapcsának, nyelvének és ajkainak, ha szoptatjuk. Sajnos azonban épp a hipotónia miatt könnyen lehet, hogy az újszülött nem tud szopni. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem tud megtanulni szopni! (Így segíthetünk neki.) A szoptatás a csecsemőnek adható legjobb "fejlesztés", az idegrendszer fejlődését legjobban segítő táplálék, az anya és a gyerek egészségének, hangulatának legjobb rendben tartója - vagyis csupa olyan dolgot adhat, amire egy hátrányokkal induló babának az átlagosnál is nagyobb szüksége van (az előnyöket részletesebben lásd itt), így mindenképpen érdemes kitartóbban próbálkozni vele. Kérjük szoptatási tanácsadó segítségét, próbáljuk ki a Szoptanítot, mozgassunk meg minden követ. (Pl. szülés után mindenképpen próbáljuk meg elérni, hogy minél hamarabb mellre tehessük a babát. Sajnos a DS babákat még ma is sok helyen rutinszerűen elkülönítik, akkor is, ha ezt egészségi állapotuk ezt egyáltalán nem indokolja.) Hogy a Down-szindrómás babák nem tudnak szopni, az egy mítosz. Ha ezt halljuk valakitől, nem ő lesz a megfelelő személy, aki segíteni tud nekünk.

A szoptatáson túl, amellett és annak híján (hiszen annyi minden közbejöhet, hiába az elszántság), de még az eszközök előtt kéznél van a kezünk: masszírozhatjuk naponta 3-4x a baba arcát (két ujjunkkal a fül mellől a szájak sarka felé, mutató- és hüvelykujjunkal az orra alól indulva körben az ajkai körül, finoman kopogtassuk az állát), evés előtt a szájpadlását (középről oldalra haladva az ínyig, majd vissza középre és a másik oldalon le az ínyig) vagy az ínyét (határozott nyomással elölről hátra mindét oldalon, lenn és fenn).

És az eszközök:


Adhatunk neki különböző formájú "közönséges" rágókákat: ha oldalra tesszük a szájában, az ínye alá, ezzel rágásra ösztönözzük. Az íny, az ajkak masszírozására és rágcsálásra is nagyon jók a legtöbb bababoltban kapható "első fogkefe készletek" kezdő, szilikonos darabjai. Több gyártó is készít ilyet, a változatosság kedvéért különböző formájúakat is használhatunk felváltva. A hosszú nyelű rágcsálókkal ne hagyjuk a babát felügyelet nélkül!

Szintén több gyártótól elérhető és bababoltokban kapható a hálós etető rágóka. Egy nyeléről levehető, mosható hálós zacskóba tehetjük be az ételt, amit a baba veszélytelenül elnyammoghat, biztosan nem fullad meg a daraboktól. Tehetünk bele párolt zöldséget, gyümölcsöt, fogzás idején akár fagyasztva is. Ha a gyereknek tetszik, jó szolgálatot tehet, de ha nem elég erős ahhoz, hogy megtartsa a fogót (hipotón babáknál megeshet) vagy ha idegenkedik attól, hogy egy műanyag hálót rágcsáljon, sajnos nem fogjuk tudni használni.


Ha pépes ételeket adunk, próbáljuk meg legyűrni a reflexet, hogy a kanalat kissé megemelve lehúzzuk az ételt a baba felső ínyén/ajkán, inkább várjuk meg, míg maga leküzdi az ételt a kanálról. Ha be tudjuk szerezni, hasznos lehet egy ilyen érdes felületű, puha kanál, amiről nehezebb leszedni az ételt. Ha nem jutunk hozzá, a fenti "első fogkefét" is használhatjuk erre a célra. A lényeg, hogy a baba dolgozzon meg a falatokért, ne csak belapátoljuk az ételt a szájába.