Kincskereső játék húsvétra (és máskorra)

A gyerekek számára nagy élvezetet jelentenek a kincskereső játékok, ráadásul a megfigyelőképességüket is próbára teszik és fejlesztik velük. A húsvéti tojáskeresést is izgalmasabbá tehetjük az alábbi módon, de gyermeknapon vagy születésnapon is kipróbálhatjuk.

1. Készítsünk fényképeket a kert, az udvar vagy a lakás könnyen azonosítható pontjairól (ha nem először játszunk, nehezebben megkereshető tereptárgyakat is választhatunk, de ügyeljünk rá, hogy a gyerekeknek ne legyen túl nehéz a feladat).

2. A kinyomtatott fotókon jelöljük be azokat a helyeket, ahová nem túl feltűnően oda tudjuk tenni a nyomravezető képeket.

3. A megjelölt pontokon helyezzük el a fotókat, mindegyik helyre a következő rejtekhely képét. Az első rejtekhely fotóját tartsuk magunknál, az utolsó rejtekhelyre pedig dugjuk el az ajándékot. Pl. Ha az első képen a lépcsőfordulóban levő pálma látszik, ezt a képet tartsuk magunknál és a pálma cserepéhez (a megjelölt helyre) tegyük le a következő rejtekhelyet ábrázoló fotót, mondjuk az udvaron álló odvas fáról. Az odvas fához dugjuk el a következő helyet ábrázoló képet, és így tovább, az utolsó képig, ami már az ajándékra mutat.

4. A biztonság kedvéért járjuk végig egyszer az útvonalat, ellenőrizve, hogy minden kép jó helyen van-e.

5. Kézbesítsük a gyerekeknek az első képet (a példában a lépcsőfordulóban álló pálmáról) és ha szükséges, segítsünk nekik azonosítani, hogy mit ábrázol. Kísérjük őket a megjelölt helyre és segítsünk megtalálni a következő képet.

6. Ha több gyerek vesz részt a játékban és a közös keresés nem kiegyenlített, keressék felváltva a rejtekhelyeket.

 

Egyszerűbb, de hasonlóan izgalmas a keresés, ha az ajándék(ok)hoz apró, színes kavicsokat, nagyobb gyöngyöket vagy kis csokitojásokat követve lehet eljutni: