Univerzális "kincskereső"

Ennek a játéknak az a legfőbb előnye, hogy lényegében bárminek a gyakorlására használható, úgy, hogy a gyerekek észre sem veszik, hogy ez "gyakorlás". Az alábbi képes példában a saját név betűinek ismétlése volt a "feladat", de szerepelhet benne bármilyen szó, betű, szám, mennyiség, forma stb., tulajdonképpen bármi, amihez körvonalat tudunk társítani.

1. Amíg a gyerekek a másik szobában egymást heccelik csendben könyveket lapozgatnak, készítsük el a kincskereső táblát: egy lapon rajzoljunk körbe különböző, jellegzetes körvonallal rendelkező tárgyakat (ha mennyiséget akarunk gyakoroltatni, akkor az adott számú azonos tárgyat, tárgycsoportot). Ha több gyerek játszik, mindenkinek külön lapja legyen, a képességeinek megfelelően nehéz vagy könnyű körvonalakkal: a cél, hogy mindenkinek a saját képességeihez képest legyen egyformán nehéz a feladat, hogy kb. azonos eséllyel végezzenek elsőként. A szándékolt "feladaton" kívül szerepeljenek a lapon más körvonalak is, a gyerek(ek) kedvencei, vagy amikről tudjuk, hogy számukra izgalmasak, viccesek vagy éppen könnyűek. (Feladat lehet a körvonalak és a tárgyak azonosítása önmagában is.)

2. Kérdezzük meg a gyerekektől, hogy ki akar kincset keresni, és az "Éééén! Éééén!" vihar elülése után adjuk oda nekik a kincskereső táblájukat. Szükség szerint segítsünk az első (vagy akár minden) tárgy megtalálsában és a táblára illesztésében.

Amikor először játszunk ilyet, érdemes a gyűjtendő kincsek körét helyileg lehatárolni.

Ideális terep egy rumlisan hagyott nappali vagy gyerekszoba, ahol "minden kincs megtalálható a szőnyegen",

ilyenkor a gyakorlásra kiválasztott tárgyakat az előzőleg kialakult entrópiába keverjük. Azokban a háztartásokban, ahol rumli még oktatási célokra sem temelődik, vegyük elő azokat a (fajta szerint gondosan szétválogatott) dobozokat, amelyekre vonatkozik a játék. De lehet, hogy az ilyen háztartásokban a gyerekek úgyis mindent megtanulnak szépen, maguktól. :)

3. A kincsek begyűjtése utáni lelkesedés szárnyán a gyerekek a lapot ki is színezhetik.