Varázspostaláda

Ezt az egyszerűen elkészíthető dobozkát sokféle párosító játékra használhatjuk éveken át, érdemes rászánni azt a fél órát, amíg elkészül. Szükség lesz hozzá:

• egy nagyobb cipősdobozra

• átlátszó, vékony műanyag lapra (játékok, műszaki eszközök csomagolásának átlátszó részéből vágjuk ki)

• színes (egy színű) öntapadó tapétára

• sniccerre (tapétavágó késre)

• ollóra

erre a letölthető sablonra

• vonalzóra, ha magunk akarjuk kimérni a vonalakat vagy ragasztószalagra, ha a sablont vágjuk át

A cipősdobozt borítsuk be színes, öntapadó tapétával úgy, hogy nyitható maradjon.

A letölthető sablon első oldalán a méreteket is feltüntettük, a második oldalon csak maga a sablon található. A méretek alapján magunk tudjuk kimérni és felrajzolni a szükséges vonalakat. A sima sablon használata egyszerűbb, de lehet, hogy kevésbé lesz pontos a munkánk. Döntsünk ízlésünk szerint és nyomtassuk ki a választott oldalt.

A lap bal oldalán látható formát vágjuk ki és rajzoljuk körbe (vagy mérjük ki és rajzoljuk fel) az átlátszó műanyag lapon, majd vágjuk ki. A négy lyukú postaládához négy ilyenre lesz szükségünk.

A lap jobb oldalán látható rész a ládára vágandó réseket jelzi. Ezeket szintén vagy kimérjük és felrajzoljuk a megadott méretek alapján vagy a sablon széleit ragasztószalaggal a dobozhoz rögzítve sniccerrel átvágjuk a vonalakat a sablonon és a dobozon egyszerre. A bevágás után a sablont távolítsuk el. A kisebb bemetszéseknek nem kell szélességet adni, ezekbe fogjuk a műanyag lapok füleit beszúrni. A 10 cm hosszú, vízszintes bevágás lesz a postaláda nyílása. Ennek a sablonon fél centis a szélessége, de vehetjük keskenyebbre is, ha a gyerek abba is könnyen (vagy kis odafigyeléssel) be tudja csúsztatni a lapokat.

A sablonon csak két egymás alatti nyílás van feltüntetve, a négy lyukú ládához két ilyet kell a dobozra rakni. Ha nem fér el a két sablon a dobozon egymás mellett úgy, hogy a bevágások között legalább 1,5-2 cm legyen, csúsztassuk el a sablonokat különböző magasságba, ahogy a fotón is látjuk.

Ha minden nyílást bevágtunk, a műanyag lapocskák négy-négy fülét szúrjuk be a nyílásokba úgy, hogy csak egy téglalap alakú zseb maradjon, amibe felülről be tudunk csúsztatni egy kártyát. Ellenőrizzük a nyílásokat is, hogy kényelmesen beférnek-e a kártyák.

Ezzel a varázspostaláda elkészült, kezdődhet a játék. A fenti fotón éppen számolókártyákkal játszanak vele: a számjegyek alatti nyílásba a megfelelő mennyiséget ábrázoló képes kártyákat kell bedobni. A zsebek és a nyílások mérete 9x9 cm-s kártyákhoz van szabva (nyilván ennél kisebbek is beleférnek), ebből ugyanis 6 darab jól elhelyezhető egy A4-es lapon, ami megkönnyíti a nyomtatást. Amikor a varázspostaládával játszunk, nem muszáj mindig mind a négy zsebet használni, a fölöslegeseket egyszerűen hagyjuk üresen. A doboz különösen alkalmas az olyan párosítások gyakorlására, ahol egy kártyához több párt is lehet rendelni (kategóriákba csoportosítás).