Jimmy Jenson, a bajnok

Órákkal a győztesek után érkezett célba, mégis rekorder lett a 48 éves Jimmy Jenson a múlt vasárnapi New York maratonon: a híres verseny történetében ő az első, aki Down-szindrómásként teljesítette a távot.

A 8 órás futás során végig elkisérte barátja, Jennifer Davis, akivel 12 évvel ezelőtt ismerkedtek meg az értelmi lemaradással élők integrációját segítő "Best Buddies" program keretében. Ekkor még egyikük sem futott. Davis szerint a férfi megismerkedésükkor zárkózott és magába forduló volt, ami az elmúlt években sokat változott.

- Nagy megtiszteltetés, hogy Jimmy barátomat elkísérhetem az útján és visszatekintve felismerhetem, milyen sokat tanított nekem - mondta Davis. - Igaz, hogy én is segítettem neki, hogy aktívabb legyen, bekapcsolódjon a közösség életébe, lefogyjon, és jól megkösse a cipőjét, de közben ő is tanított arra, hogyan élvezzem jobban az életet, hogyan táncoljak és énekeljek úgy, mintha senki sem látna, és hogy egy ölelés és egy forró kakaó majdnem minden problémára gyógyír.

A futás Jenson ötlete volt, akinek egyik szobatársa lelkesedése hozta meg a kedvét - először ahhoz, hogy felkészüljön egy 5 km-es táv teljesítésére. Azóta a páros nagyon sokat futott együtt, tavaly részt vettek a Los Angeles maratonon is. Jenson, aki két lakótársával együtt segített önálló életet él Los Angelesben, 31 kilót fogyott, nyitottabbá vált és sok új barátra tett szert.

- Szeretem a maratont. Mindent szeretek: a sétát, a kis futást, de nem túl sokat; és a barátaimat, akik szurkolnak nekem - nyilatkozta Jenson. 

Információk innen és innen, fotók innen