Shéri Brynard, a dél-afrikai első fecske

Vannak olyan országok, ahol már nem okoz döbbenetet, ha egy Down-szindrómás továbbtanul a középiskola után vagy helyt áll a munkaerőpiacon. Más helyeken ez elképzelhetetlen. Dél-Afrikában a harminc éves Shéri Brynard az első Down-szindrómás, aki többségi középiskolában érettségizett és felsőfokú végzettséget szerzett. Most pedagógus asszisztensként dolgozik egy iskolában és 2012-ben neki ítélték a Shoprite Checkers "Az év asszonya" díját a "Youth Movers" kategóriában, amellyel a tehetséges fiatalok érvényesülését szolgáló társadalmi változásokat kívánják támogatni. Korábban arra sem volt még példa, hogy ezt a díjat (bármelyik kategóriában) fogyatékossággal élő kapta volna meg.

Shéri Brynardot most úgy ünneplik, mint aki felnyitja a szemeket Dél-Afrikában: példát mutat arra, hogy mire lehetnek képesek a hozzá hasonlók, ha lehetőséget kapnak - és ez a példa megnyitja a többségi iskolák kapuját más Down-szindrómások előtt is. Reméljük, hogy az üzenet egyszer más országok határait is áttöri.

2012 díjazottjai, középen Shéri Brynard