Színészek kis extrával

Gail Williamson színész- és modellügynökséget vezet, amely Down-szindrómás és más, fogyatékossággal élő szereplőket közvetít. Csapatának tagja saját fia, Blair, aki szerepelt többek között a Vészhelyzetben, a Helyszínelőkben és a Dokikban, Lauren Potter a Gleen c. sorozatból, Chris Burke, aki számos filmben játszott, de az Életünk napjai szereplőjeként vált talán a legismertebb Down-szindrómás színésszé - ebben a sorozatban tűnt fel Andrea F. Friedman is, aki több filmszerep után a Family Guy Down-szindrómás karakterének hangjaként került legutóbb reflektorfénybe -, a szintén sorozatszínész Luke Zimmermann, vagy Sarah Gordy, akinek sikereiről a magyar média is beszámolt és még sokan mások. Gail az ügynökség nevét (Down Syndrome in Arts and Media - Down-szindróma a művészetben és a médiában) komolyan veszi, Facebook oldalán nem csak a vele dolgozók sikereiről és a hozzá érkező megkeresésekről számol be, de sok más DS médiamegjelenésről is, a katalógusoktól a filmfesztiválokig.

Gail úgy véli, egy Down-szindrómás (és sok más, fogyatékossággal élő) gyerek élete egészen korán hasonlítani kezd egy színészére: Amit más gyerekek spontán elsajátítanak, azt ők instrukciókat követve tanulják meg, ráadásul a fejlesztések hasonló koreográfiával zajlanak, mint a meghallgatások: el kell menni valahova, ott várakozni kell, és ha rájuk kerül a sor, végre kell hajtani az utasításokat. A "szereplésüket" nem ritkán mások is látják, videóra is veszik, és kérésre be kell tudni mutatni, amit megtanultak. Ugyanakkor a Down-szindrómások életét az igazi színészet számos területen gazdagíthatja: nem csak a tisztább beszéd, fegyelmezett mozgás vagy a koncentráció gyakorlásában segít, hanem a társas életben, a magabiztosságban, az élet kiteljesedésében is. Ha ezeken felül még filmszerepet is kapnak, az csak hab a tortán.

Nálunk egyelőre még nem olyan habos a torta, de tehetséges színészeink nekünk is vannak. A Down-szindrómás művészeket is foglalkoztató Baltazár színház színvonalas produkciói nem "ahhoz képest" értékesek, hanem teljes jogú művészeti alkotások. A társulat életét nemrég mutatta be az HBO "Varázslatos gladiátorok" c. dokumentumfilmje. Művészeti Központjuk iskolás kortól képez az előadóművészet iránt érdeklődő, értelmi sérült gyerekeket és felnőtteket, jelenleg bábszínészet és bábkészítés, kortárs tánc, színészmesterség, ének és ritmus, beszédtechnika illetve képzőművészet kurzusokon.