Mindenkinek becsengettek!

A Down Egyesület által 2009-ben életre hívott „Mindenkinek becsengettek!” program a 2011/12-es tanév során hazánk 6 városában (Budapest, Nyíregyháza, Debrecen, Tata, Vác, Szentendre), valamint Románia és Ukrajna 2 nagyvárosában zajlott összesen 48 intézmény több mint 70 osztálya bevonásával. A projekt során 70 fogyatékos gyermeket vittünk be közel 2000 ép gyermek közé heti egy-egy alkalommal hónapokon át, miközben országszerte és a határon túl 70-70 többségi és gyógypedagógus teremtett produktív kapcsolatot egymással, valamint több mint 4000 szülő ismerhette meg gyakorlatban, gyermekeik pedig heti szinten testközelből a fogyatékkal élő gyermekeket.

2013-ban újra indult az egyesület szervezésében a „Mindenkinek becsengettek!” program, és nagy örömünkre az Alma Együttes is csatlakozott társadalmi attitűdformáló tevékenységünkhöz, és megalkották a „Mindenkinek becsengettek!” program indulóját. A dalhoz videoklip is készült, fogyatékkal élő és ép gyerekekkel közösen. A tanév végén, 2013. június 7-én olyan „Mindenkinek becsengettek!” évadzáró gálát tervezünk megvalósítani az ország 6 nagyvárosában, ahol a programban résztvevő, valamint az érdeklődő intézmények diákjai a városok főterére kivonulva közösen „Mutatják meg, mekkora a szívük”, azaz fogyatékkal élő és ép gyerekek közösen énekelnek és táncolnak az Alma Együttes által erre az alkalomra alkotott zenére. Az országos kezdeményezés központja Budapest, ahol az Alma Együttes élőben lép színpadra és koordinálja a gyerekeket.

Célunk, hogy Magyarországon minél több óvodás-, iskoláskorú gyermek ismerje meg a fogyatékkal élőket, rajtuk keresztül pedig kialakuljon a befogadó nevelés intézménye mellett a társadalmi elfogadás hazánkban.

A „Mindenkinek becsengettek!” program során a Down Egyesület fontosnak tartja a megfelelő szakmai hátteret, amelyet szakmai együttműködő partnerek biztosítanak, akik együttműködési szándékukat 2010. december 3-án együttműködési nyilatkozatban fogalmazták meg.

Partnerek:

o    Parlament Oktatási Bizottsága
o    ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar
o    Nyíregyházi Főiskola, Pedagógusképző Kar
o    Nyíregyházi Apáczai Csere János Gyakorló Iskolája
o    Gyermekek Háza Iskola
o    Korai Fejlesztő Központot Támogató Alapítvány
o    Hill&Knowlton Hungary

Az együttműködési nyilatkozatot 2013. február 26-án aláírta dr. Hoffmann Rózsa, az Emberi Erőforrások Minisztériumának oktatásért felelős államtitkára, valamint Kerekgyártó Sándor, az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. ügyvezetője is.

A program weboldala: www.mbcs.hu