A Down Egyesület is részese volt az irodalomünnepnek

A nyári napforduló egyik legrégebbi ünnepe az emberiségnek: ilyenkor a Nap az égen a legmagasabb delelési pontjára áll, ekkor a leghosszabb a nappal és legrövidebb az éjszaka. Valaha úgy tartották, hogy a fény a téli napfordulón születik, a nyárin pedig uralkodása csúcsára ér. Nem csoda, hogy ez a jeles ünnepnap rendre megihleti a művészeket is. Márpedig ihletett pillanatokból bőven jutott a Szamos Gourmet Házat megtöltő publikumnak, pénteken.

Balassi Szép Magyar Komédiája méltó nyitánya volt a rendezvénynek, amelyet flash mob (Petőcz András Séta Boldogok Földjén című versét dolgozta fel a Proscenion Drámaszínpad), törzsasztalfoglalás, újnyugatos tortaszegés, pálinka- és borkóstolás, irodalmi beszélgetések, Márton András felolvasószínháza, Kálloy Molnár Péter, Hrutka Róbert és Kalmus Felicián koncertje, majd a Szin Medias Res Nudista strand című abszurdja követett. Az est művészeti vezetője Szabó Zoltán Attila volt.

A szervezők arra is gondoltak, hogy egy igazán jó ügyet a szárnyuk alá vegyenek: a Down Egyesület bemutatkozott a parádén. Azok a festmények szolgáltak díszletül, amelyek a Vígszínházban készültek a Nemzetközi Down Világnapon. A művek az igazi integráció iskolapéldái, hiszen azokat együttesen készíti kicsi a naggyal, ép a fogyatékossal, a művész a laikussal.

Mint ismert, a Nyugat Itthon rendezvénysorozatot havonta, budapesti helyszíneken tartott önálló estek alkotják. Ezeket minden hónapban egy-egy régiónak szentelik, s összehangolják a nemzeti turisztikai marketingszervezet belföldi kampányaival is. A témához kapcsolódó irodalmi és zenei alkotások előadásával a tájegység hangulatát igyekeznek megragadni. Összesen tizenkét rendezvényről van szó, így egy év alatt az ország összes turisztikai régiója bemutatkozik.

Médiapartner: amdala.hu

További képek és videó: http://www.amdala.hu/testverek-egymas-kozott/