Dobókockás számlálók

A Down-szindrómás gyerekeknek általában sokat kell gyakorolniuk a számolást is és a mennyiségek-számjegyek kapcsolatát is. Ebben segítenek az alábbi dobókockás játékok. A letölthető pdf-ek két különböző méretben, hét-hét változatban tartalmaznak játéklapokat, amelyeket lehetőleg társasjáték formában használjunk fel (legalább mi játsszunk együtt a gyerekkel, de még jobb, ha több gyerek játszik együtt).

A felszínen mindegyik változat arról szól, hogy ki tudja először megdobni mind a hat értéket, valójában a pöttyök számolásától az azonos mennyiség megrajzolásán és a számok másolásán át a mennyiségek és számjegyek megfeleltetéséig vezetheti el a gyerekeket. Kisebb gyerekekkel használjuk a nagyobb méretű lapokat és nagyobb méretű dobókockát. Nagyobb gyerekekkel (vagy ha csak beszíneztetni akarjuk a mennyiségekhez tartozó mezőket), használjuk a kisebb méretű játéklapokat. A játékváltozatok közül mindig úgy válasszunk, hogy a gyerek képességeinek épp a határa közelében mozogjon és a játék még megfelelő kihívást és folyamatos sikerélményt jelenthessen számára.