0321 - Down Világnap

Magyarországon elsőként a Down Egyesület szervezett országos eseményt a Down Világnapon 2009. március 21-én a Vígszínházban, ahol 200 Down-szindrómás és 400 ép gyerek érezhette jól magát színes, egész Vígszínházat betöltő programokon. 2014-ben immár nem csak Budapesten, hanem Székesfehérváron, a Vörösmarty Színházban is együtt ünnepelt az érdeklődő közönség a VI. Down Világnapon, mely így mára több mint 1000 fős, országos eseménnyé nőtte ki magát.

2014-ben a Down Világnap alkalmából a Down Egyesület által szervezett programok:

A különbség kisebb, mint gondolnád mottóval újra a Vígszínháznál találkoztak kicsik és nagyok a Down Világnap alkalmából március 21-én délután egy Víg ölelésre. Sok-sok mosolygó arc ölelte körbe a színházat, majd a Margit-híd felé vette az irányt a lelkes csapat.

Nyíregyházán a Csodavár Korai Fejlesztő Centrum és Játszóház várta Down Világnap alkalmából a Kispajtásokat, ahol nemcsak a jól megszokott felhőtlen hangulat, hanem egy-egy arcra, karra, lábra festett smiley is várta a vendégeket. Lehetőség nyílt játékosan betekinteni a fogyatékkal élők világába.

Országszerte több teátrumban léptek a közönség elé a Down Világnap hetén egy-egy színművész társaságában Down-szindrómával élő fiatalok,  hogy együtt hívják fel a figyelmet arra, hogy a “Különbség kisebb, mint gondolnád!”. Színházak, akik a Down Világnap mellé álltak 2014-ben: Vörösmarty Színház Székesfehérvár, Vígszínház, Magyar Színház, Budapest Bábszínház, Móricz Zsigmond Színház Nyíregyháza, Pesti Színház, Győri Nemzeti Színház, Örkény István Színház.

Március 23-án közel ötszázan vettünk részt, és öleltük meg egymást a világnap alkalmából a székesfehérvári Vörösmarty Színházban.
A közönséget Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András és a színház igazgatója, dr. Szikora János köszöntötte, akik az elfogadás fontosságát hangsúlyozták. A színház társulatának előadásában a Dzsungel könyve című musicalből hangoztak el részletek, fellépett Veres-Kovács Petra, a Fehérvár Hangja tehetségkutató verseny 2013-as győztese, majd pedig Lang Györgyi és a Pa-Dö-Dő tánckarának koncertjét élvezhették, sőt lehettek aktív részesei is a fellépésnek a gyerekek. Bemutatkozott az Ezredéves Speciális Iskola, az Arany János Iskola, a Magma Karma Társulat és a XV. kerületi Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthona is. Óriási sikere volt a közös kézműves foglalkozásoknak, Nagy Natáliának, aki mesélt a gyerekeknek, a festőműhelynek, ahol kortárs művészek irányításával lehetett alkotni (később az itt készült festményekből jótékonysági kiállítás nyílt a Városházán), a Pata és Mancs terápiás kutyáinak, valamint lelkes sportolóinknak: Lajkó Csaba ultrafutónak, és az Alba Fehérvár kosárlabdázóinak is, akik a színház előtt rendeztek kosárra dobó versenyt. Fotók a rendezvényről elérhetők: http://0321.hu/vi-down-vilagnap-szekesfehervar

A program weboldala: www.0321.hu

2015-ben is sok programmal készülünk a Nemzetközi Down Világnapra!