0321 - Down Világnap

Magyarországon elsőként a Down Egyesület szervezett országos eseményt a Down Világnapon 2009. március 21-én a Vígszínházban, ahol 200 Down-szindrómás és 400 ép gyerek érezhette jól magát színes, egész Vígszínházat betöltő programokon. 2014-ben immár nem csak Budapesten, hanem Székesfehérváron, a Vörösmarty Színházban is együtt ünnepelt az érdeklődő közönség a VI. Down Világnapon, mely így mára több mint 1000 fős, országos eseménnyé nőtte ki magát.

2021 - Hatvan ismert ember húz felemás zoknit a Down-szindróma világnapján

Mindenki értékes és egyenjogú tagja a társadalmunknak. Erre hívja fel a figyelmet március 21-én a Down-világnapon az a napszabású akció, melynek során az emberek feltűnő színű és felemás zoknit húznak a lábukra. A kezdeményezést Magyarországon a Rejtett Kincsek Down Egyesület szervezi, kampányukhoz közel 60 művész, sportoló és közéleti szereplő csatlakozott, köztük Gyurta Dániel, Lackfi János, Ónodi Eszter, Kapás Boglárka, Miklósa Erika és a Bagossy Brothers Company.

A Down-szindróma veleszületett genetikai eltérés, amely véletlenszerűen alakul ki. Hazánkban körülbelül 1000 újszülöttből egynél fordul elő. A Down-szindróma nem betegség, hanem állapot, amely nagy mértékben javítható, főként kora gyermekkori fejlesztések segítségével. A Down-szindrómával élő gyermekeknek és felnőtteknek a legtöbb esetben ugyanolyan céljaik és vágyaik vannak, mint ép társaiknak: szeretnének boldog életet élni, szeretni, tanulni, elfogadott és elismert tagjai lenni egy közösségnek.

- Március 21. a Down-szindróma Világnapja, amiről Magyarországon is megemlékezünk – mondta Kisari Károly, a Rejtett Kincsek Down Egyesület elnöke. - A világnapon a Down- szindrómával élőkre figyelünk, hogy elősegítsük a fogyatékkal élő emberek elfogadását és tudatosítsuk: legfontosabb alapértékeink közé tartozik a társadalmunk sokszínűsége és az esélyegyenlőség.

A Down-világnapon az emberek világszerte feltűnő színű és mintájú felemás zoknit húzva hívják fel a figyelmet arra, hogy mindenki értékes és egyenjogú tagja a társadalmunknak. A Rejtett Kincsek Down Egyesület több mint húsz éve támogatja a Down-szindrómával és más fogyatékkal élő gyermekeket, felnőtteket és családjaikat abban, hogy ők is aktív, boldog életet élhessenek a társadalom teljes jogú tagjaiként. A szervezet felkérésére közel 60 művész, sportoló és közszereplő csatlakozott a kezdeményezéshez. A teljesség igénye nélkül felemás zoknit húz a lábára Kapás Boglárka, Lackfi János, Ónodi Eszter, Oroszlán Szonja, Gyurta Dániel, Miklósa Erika, Balla Eszter, Hadházi László, Geszti Péter, Kecskés Karina, Harcsa Veronika, továbbá a ROAD, a Margaret Island illetve a Bagossy Brothers Company.

- Mindig is fontosnak éreztem, hogy ismertségemet nemes célokra használjam és szóljak azok nevében, akiknek ez nem adatik meg – fogalmazott Kapás Boglárka olimpiai bronzérmes, világbajnok és hatszoros Európa-bajnok úszónő. - A segítségnyújtás, az egymásra való odafigyelés, a másik elfogadása a lehető legtöbb és legfontosabb, amit egymásért tehetünk. Ebben a szellemiségben fogom büszkén viselni a felemás zoknit.

A kezdeményezéshez bárki csatlakozhat. Mindösszesen annyi a dolga, hogy lefotózza magát felemás zokniban, és közzéteszi a képet Facebookon március 19-21. között egy személyes üzenettel a #felemaszokni hashtaget használva.

A kezdeményezés videós felhívása:

Facebook-esemény: