downbaba.hu

A Down Egyesület DownBaba.hu interaktív tájékoztató portálja egyaránt igyekszik információt nyújtani a szűrések között eligazodni kívánó várandósoknak, a Down-szindrómás gyereket nevelőknek, családjaiknak, barátaiknak és a velük foglalkozó egészségügyi szakembereknek, pedagógusoknak is. A tájékoztatás színvonalát szülész-nőgyógyász, gyógypedagógus, pszichológus és nyelvész szakértők garantálják, akik az olvasók kérdéseire is válaszolnak.

Dr. Tóth Ágnes szülész-nőgyógyász szakorvos, a DownBaba.hu szakértője szerint a magzati szűrővizsgálatok révén egyre korábban és egyre megbízhatóbban lehet bizonyos genetikai eltéréseket diagnosztizálni, melyek közül az egyik leggyakoribb a Down-szindróma.

– Megfelelő egészségügyi ellátással, korán megkezdett fejlesztéssel, bensőséges családi környezetben és befogadó társadalomban a Down-szindrómával élő emberek is képesek képességeiket kibontakoztatni és teljes életet élni. A Down-szindrómával kapcsolatos előítéletek miatt azonban a méhen belüli diagnózist az esetek döntő részében mégis a terhesség megszakítása követi  – nyilatkozta a szülész-nőgyógyász. – A diagnózis közlése kapcsán krízishelyzetbe kerülő szülők eddig nem minden esetben kaptak teljes körű, kiegyensúlyozott, elfogulatlan tájékoztatást a választási lehetőségeikről. A DownBaba.hu oldalain az érdeklődők megtalálják mindazt az információt és támogatást, melyek birtokában tájékozottan és felelősségteljesen tudnak majd döntést hozni magzatuk, gyermekük sorsával kapcsolatban – tette hozzá Dr. Tóth Ágnes.

A honlap a már megszületett Down-szindrómás gyerekek nevelését modern szemléletű fejlesztési, nevelési és oktatási tudnivalókkal, friss hírekkel és eredményekkel, valamint személyes történetek közlésével is segíteni kívánja.

Pázmány Viktória gyógypedagógus, a Csodavár Korai Fejlesztő Központ vezetője kiemelte, hogy a honlap egységes szemléletben tárgyalja a szakemberek és a családok számára fontos kérdéseket és problémákat, miközben a Down-szindrómával élőket úgy mutatja be, hogy nem a “rendellenesség”, hanem az értékek állnak az előtérben.

– A honlap hiánypótló, és nagy segítséget jelent mind a családok életében, mind a szakemberek munkájában – nyilatkozta a gyógypedagógus.

A DownBaba.hu egyik különlegessége, hogy egy Down-szindrómás gyereket nevelő család hétköznapjait bemutató blognak is otthont ad. A weboldal szervesen illeszkedik a Down Egyesület sokrétű tevékenységi körébe, amelynek része a Down-szindrómával, a fogyatékos emberek életével kapcsolatos tájékoztatás és a társadalom befogadókészségének erősítése.