0321 Down világnap

Feliratkozás 0321 Down világnap hírcsatorna csatornájára
Nemzetközi Down Világnap / World Down Syndrome Day
Webcím: http://0321.hu
Frissítve: 1 hét 2 nap

II. Nemzetközi Kromoszóma Karnevál

Idén anyák napjára szervezte a Rejtett Kincsek Down Egyesület a II. Nemzetközi Kromoszóma Karnevált, melynek fő célja volt felhívni a figyelmet a Down-szindrómával és egyéb fogyatékossággal élők és az őket nevelő szülők helyzetére, valamint az őket segítő összefogás és támogatás erejére. A rendezvényen a jótékonysági felvonulás mellett különféle ingyenes programok, így többek között koncertek, előadások, kreatív műhely és tanácsadás várta az érdeklődőket.

Idén a V4 országokkal összefogásban megvalósuló kezdeményezés célja volt bemutatni a fogyatékossággal élő gyermekek, és családjuk integrációjának fontosságát, valamint erősíteni a hazai és nemzetközi szervezetek közötti együttműködést. Az esemény fontos üzenetet hordozott magában, miszerint az élet nem lehet más és kirekesztő azok számára sem, akik bármilyen fogyatékossággal élnek közöttünk. A rendezvény támogatói: a Visegrád Fund, a Visegrádi Csoport magyar elnöksége alkalmából a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Várkert Bazár és a Magyar Turisztikai Ügynökség voltak.

A Nemzetközi Kromoszóma Karnevál idén is jótékonysági sétával indult a Batthyány tértől, amely a Magyar Honvédség Budapesti Helyőrség Zenekara, valamint a Gyáli Tűzmadarak MazsorettCsoport vezetésével ért a Várkert Bazárhoz. A menetet csakúgy, mint két éve, Stohl András kísérte, aki hangosbemondón keresztül ismertette a séta üzenetét és toborzott ahhoz kísérőket.

A rendezvényen a résztvevőket köszöntötte Varju Krisztina DóraMagyarország 2017-2018. évi V4 elnökségének lebonyolításáért felelős miniszteri biztosa, aki örömét fejezti ki, hogy Magyarország V4-es elnöksége egy ilyen tartalmas és színes programmal gazdagodott. Kisari Károly, a szervező Rejtett Kincsek Down Egyesület elnöke pedig a korai fejlesztés és az elfogadó társadalom fontosságáról beszélt: „a szakemberek véleménye egyértelműen megegyezik abban, hogy a koragyermekkori integrált környezet erősíti a kreativitást, az együttműködési, az empátiás, és a problémamegoldó készséget, ami a későbbiekben az iskolai tanulmányok során, és a munkaerőpiacon is egyaránt előnyt jelent.”

A program további részében ingyenes programokkal, szabadtéri koncertekkel, bábelőadással, gyermekfoglalkozásokkal és tanácsadással várták a szervezők a családokat. A rendezvényen a partnerországok is lehetőséget kaptak a bemutatkozásra, a nagyszínpadi koncertek csúcspontjaként pedig a Ghymes együttes lépett fel, de bemutatkozott még a fiatalokból álló Budapest Show Kórus, a pécsi tánccsapat a 4 for Dance, valamint a Nemadomfel Együttes. A benti színpadon bábszínházi előadás, Kalóz-Varázsló műsor és a szlovák partnerek előadása várta a látogatókat.  Bemutatkoztak a Csodavárak, a szakemberek pedig ingyenes tanácsadással álltak az érdeklődők rendelkezésére.

 Háttér:

A projekt 2016-ban elnyerte a Visegrád Fund „Project of the Year” díját.

https://www.visegradfund.org/news/project-of-the-year-2016-international-chromosome-carnival/

Fotók az alábbi albumban elérhetők: II. Nemzetközi Kromoszóma Karnevál

Videós összefoglaló itt!

I.Nemzetközi Kromoszóma Karnevál

2016. március 19-e reggelén az Akvárium Klubban izgatottan vártunk. Vártuk az önkénteseket, a fellépőket, a műsorvezetőket, a Down – háló tagjait, a szlovák és cseh partnereket, a rézfúvósokat, a mazsorett csoportot, a családokat, barátokat, támogatókat, szimpatizánsokat, mindazokat, akik velünk, együtt, közösen akarták jól érezni magukat a Down-szindróma világnapjához köthető rendezvénysorozatunk első programján, az I. Nemzetközi Kromoszóma Karneválon.

Lassacskán mindenki megérkezett, és 10 órakor elindult a menet. A jótékonysági sétán több százan vettünk részt, transzperensekkel hívtuk fel a figyelmet arra, hogy a Down-szindrómával élők is boldogok, a társadalom teljes értékű tagjaivá tudnak és akarnak válni! A Visegrad Fund támogatásának köszönhetően nem csak hazai csoportok és családok, hanem szlovák és cseh partnereink is megjelenhettek a rendezvényen és ők is megmutathatták, hogy mindannyian ugyanazon a nyelven mosolygunk.

A menet a Vörösmarty teret megkerülve, Stohl András vezetésével, a Magyar Honvédség Budapesti Helyőrség Zenekar és a Gyáli Mazsorett csoport közreműködésével és kíséretével, vidáman, mosolyogva, ismerősöket, ismeretleneke bevonva sétált vissza az Akváriumba.

A helyszínen a Csodavár Korai Fejlesztő Központ és Játszóház várta a kicsiket és nagyokat, kézműves foglalkozással, játszósarokkal, csillámtetoválással, és tanácsadással. A 16 szervezetet magába foglaló, országos lefedettségű Donw-háló tagjai színes sportvetélkedőkre invitálták a jó időben és napsütésben az érdeklődőket, hogy kipróbálhassák magukat, ismert sportemberek segítségével akár a kosárlabda, a foci vagy a harcművészeteket világában.

11:30 perctől az Intim Torna Illegál adott minikoncertet, majd a NEMADOMFEL Együttes remek produkcióját tekinthettük meg. A tombolasorsolás izgalmait kiheverve levezetésképpen a Ladánybene 27 zenekar adta a talp alá valót.

Ismét megmutattuk, hogy a Különbség kisebb, mint gondolnánk, hogy MI is szeretünk bulizni, jól érezni magunkat, hogy a Down-szindróma nem egy bélyeg, hogy nem kell félni tőlünk, hisz mi is mindenkit szeretünk! Jövőre találkozzunk Veled is!

A képre kattintva megtekinthetitek Mészáros Annarózsa képes beszámolóját!

Ééés, Felvétel, Adás!

A Down Egyesület elképzelése alapján életre hívott és megvalósult Könnyen érthető szakácskönyvét mutattuk meg 2015. július 25-én, szombaton az M1 csatorna Esély magazinműsorában. Kiderült, hogy milyen finomságokat tudunk kisütni!

EasyCookBook – Könnyen érthető szakácskönyvünk bemutatásáról készült pár perces felvételünket a lwnti képre kattintva megtekinthetitek Ti is. Mi nagyon büszkék vagyunk a forgatáson részt vevő fiatalokra is  ! (a videóban 10:43 perctől láthattok bennünket)

 

Ha a könyvet Ti is tanulmányozni szeretnétek, kattintsatok IDE!

Fakanalat a kézbe, legyetek Ti is a konyha ördögei!

A szakácskönyv a Visegrad Fund támogatásával jöhetett létre.

Easy CookBook a’la V4- azaz Könnyen érthető szakácskönyvünk

A Down Egyesület örömmel mutatja be nemzetközi, a Visegrádi országok közreműködésével elkészült, könnyen érthető szakácskönyvét.

A könyv 5 nyelven készült el, magyarul, angolul, szlovákul, csehül és lengyelül. Szeretnénk, ha az minél több Down-szindrómával és egyéb értelmi lemaradással élő fiatalhoz jutna el világszerte, s ez által minél többen ismernék meg a különböző nemzetiségek kulináris hagyományait. A kiadványban levesek, főételek, és desszertek találhatóak, reméljük, hogy mindenki talál magának kedvencet, és főzési tudását meg is osztja családjával és barátaival.

Kellemes lapozgatást, majd pedig jó étvágyat kívánunk az elkészült ételekhez! Te is lehetsz a konyha ördöge!

Az alábbi képre kattintva elérhető a szakácskönyv: (itt kattints a magyar zászlóra)

Ha a képre kattintva nem jelenne meg a kért oldal, kattints IDE ! Pdf. fájlként letölthető!

Köszönjük az International Visegrad Fund támogatását!

VII. Down Világnapi Gála, Nyíregyháza

2015. március 22-én, Nyíregyházán került megrendezésre a Down-szindróma Világnapjához kapcsolódó nagyrendezvényünk. A Gálára az ország több pontjáról érkeztek down-szindrómával élő gyermeket nevelő családok, de a Visegrádi Négyek országainak vendégei is együtt ünnepeltek velünk a nyíregyházi Váci Mihály Kulturális Központban. Az épület egy napra Játszóházzá változott át, hiszen a Csodavár Korai Fejlesztő Központ és Játszóház biztosította a gyerekeknek az izgalmas és érdekes fejlesztő játékokat. A játszóház területén is, mint ahogyan a rendezvény minden kis sarkában többségi és fogyatékossággal élő gyerekek játszottak együtt, vagy táncoltak és énekeltek együtt a színpadi fellépőkkel.

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza MJV Polgármestere, a rendezvény fővédnöke elmondta, –  „Az önkormányzat, és egész Nyíregyháza nagyon büszke arra, hogy a Down Egyesület az egész országba, sőt, a határon túlra is elviszi az itt folyó munkát. Az itt zajló szakmai munka és szeretetteljes közösségi tevékenység példamutató, s az önkormányzat lehetőségei szerint támogatja is ezt a munkát.”

Első ízben az ajkai Hangadók zenekar varázsolt fergeteges hangulatot a nap indításaképpen, majd a Dongó zenekarral zenélhettek kicsik és nagyok. A vendégek megismerkedhettek a Down Világnapi Gálák történetével, az Egyesület eddigi munkájával és célkitűzésivel, a Csodavárban nemrégiben átadott Csodakerttel, és a Korai fejlesztéssel. A hangulatért Tarczy Gyula és Novák György műsorvezetők voltak a felelősek, Gyurcsi nem mindennapi érzékkel és tehetséggel konferált a színpadon. A színpadi, kulturális programokat a Makám zenekar, akusztikus előadása zárta.

A Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár- Bereg megyei szervezetének és önkénteseinek köszönhetően az újraélesztés és elsősegélynyújtás csínját-bínját ismerhették meg a gyerekek és felnőttek.

Az országban elindított, 2015. március 19-én, a Vígszínházban bemutatott „0321- Kihívás, Játék előítéletek nélkül” keretein belül Nyíregyházán, többen is megmérettették magukat a rendezvény ideje alatt. A játékosok mindamellett, hogy élvezték a kihívást, felismerték a játék célját, hogy kis segítséggel és csapatmunkával minden elérhető, és megvalósítható. Csak figyelnünk kell egymásra.

A nap folyamán kézműves foglalkozás, arcfestés és csillámtetoválás várta a kispajtásokat, de a Kulturális Központ előtti téren a Zöld Kerék Alapítvány Bringa-suiját, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár jóvoltából népi fajátékait lehetett kipróbálni, vagy az Állatbarát Alapítvány aranyos, és örökbe fogadható kutyáit lehetett egy kis simogatással kényeztetni.

Köszönjük a részt vevőknek, fellépőknek, aktivistáknak, támogatóknak, partnereknek!

GALÉRIA KÉPEI!- Köszönjük a fotókat Mészáros Annarózsának és Perme Képeskönyvének!

Egyéb megjelenéseink:

SZON

Nyíregyházi Televízió

Jacsó Ancsa képei

Nemzetközi vacsora Down-szindróma Világnapján

2015. március 21-én, Nyíregyházán megtartottuk ínycsiklandozó kulináris utazásunkat a Visegrádi Négyek országainak bevonásával.

A Széchenyi Étterem adott otthont annak az estének, ahol közös főzéssel elkészültek azon ételkülönlegességek, amik a hamarosan megjelenő EasyCookBook online szakácskönyvünkben is helyet kapnak. A hangulat fergeteges volt, a szlovák, cseh és lengyel down-szindrómával élő fiatalok felejthetetlen hangulatot varázsoltak az étterembe. Mindenki nagyon jól érezte magát, láb nem maradt mozdulatlanul az este folyamán.

Köszönjük minden kedves részt vevőnek és partnerünknek!

A képes beszámoló ITT érhető el!-A képekért hálás köszönet Mészáros Annarózsának!

“0321-Kihívás” sajtópremier a Vígszínházban

A Down Világnap alkalmából a Down Egyesület immár hetedszerre fogott össze a Vígszínházzal, hogy szélesebb közönséghez is eljuttassák üzenetüket: az eltérő fejlődésű gyermekek életében fellépő akadályok is leküzdhetőek. Ezt hivatott a „0321-Kihívás – Játék előítéletek nélkül” kalandjáték bemutatni. Az akadályverseny célja, hogy ráébressze az embereket: csak együttműködéssel oldhatók fel a különbségekből adódó problémák. Az eseményt Gundel Takács Gábor konferálta, a Vígszínház színészei pedig három fős csapatokba rendeződve, lelkesen vetették bele magukat az izgalmas feladatokba. A csapatokat Bata Éva, Börcsök Enikő, Csőre Gábor, Fesztbaum Béla, Hegedűs D. Géza, Hegyi Barbara, Karácsonyi Zoltán, Lengyel Tamás és Péter Kata alkotta.

Részletes beszámoló a sajtóeseményről, a szimpátia-sétáról és a Víg-ölelésről, valamint sok-sok fotó itt található.

Programok országszerte a Down Világnaphoz kapcsolódóan

Világnapi programsorozat rendezvényeire szeretettel várunk mindenkit:

2015. március 14. Budapest, Városmajor – Jótékonysági futás

A Down Világnapi eseménysorozat jótékonysági futással és egyéb programokkal indul, melyet a Down Egyesület támogatására szervez Pechan Eszter a Városmajorban, március 14-én 9:30-tól. Gyertek, hívjátok az egész rokonságot, minden munkatársat, osztálytársat, ismerőst és ismeretlent, fusson és adakozzon az egész utca, az egész város! :)
Aki nem szeret futni, a jótékonysági büfében pihenhet :)! Részletek IDE kattintva!

2015. március 19. – „0321-Kihívás – Játék előítéletek nélkül” kalandjáték – Vígszínház, Budapest
Szimpátia séta a Margit-szigettől a Vígszínházig: 2015. március 19., 14:15 perc

A nemrégiben életrehívott “0321-Kihívás” célja, hogy ráébressze az embereket: csak együttműködéssel oldhatók fel a különbségekből adódó problémák. A  rendhagyó játék sajtópremierjén a játékvezetői szerepet Gundel Takács Gábor tölti be, a játékosok pedig a színtársulat tagjai lesznek. A „ 0321 – kihívás” sajtópremierjével egy időben 14.15-kor indul a Margit–szigeti zenélő szökőkúttól a Vígszínházig tartó szimpátia-séta, melyre várunk minden kedves érdeklődőt! Ezt 15 órakor a színház körbeölelése fogja követni. Részletek IDE kattintva!

2015.március 21. - Budapest Bábszínház

2015. március 21-én, 10 és 16 óra között ingyenes programokkal várja a Down-szindrómával élő és a többségi családokat a Budapest Bábszínház, a hatalmas játszótérré alakuló előcsarnokában. Részletek IDE kattintva!

2015. március 21. Nyíregyháza - Közös este a Visegrádi Négyek országaiból érkezett vendégekkel

Közös főzéssel ünnepeljük meg a Down-szindróma Világnapját, ahol DS fiatalok vesznek részt a főzés alkotó folyamatában, Nyíregyházán. Az itt elkészített ételek a hamarosan megjelenő online szakácskönyvünkben is megtalálhatóak lesznek.
2015. március 22. Nyíregyháza - Down Világnapi Gála

Lesz Makám koncert, Dongó Együttes, fellép a Hangadók, közben lehet szabadon járni-kelni, a Csodavár jóvoltából kézműves foglalkozni, arcot festetni, majd tombolán értékes ajándékokat nyerni. A nyíregyháza Spartacus focistái várják a sportrajongókat, az Állatbarát Alapítvány kutyusai a simogató kezeket, népi fajátékokkal játszhattok a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár jóvoltából, és mobil gym kipróbálására is lesz lehetőség. Részletek IDE kattintva!

 

 

Fortuna is eljön a Down Világnapra

Nemcsak a színes programok, neves fellépők – mint a Makám, a Dongó Együttes vagy a Hangadók - miatt érdemes eljönni március 22-én a Váci Mihály Kulturális Központba, hanem az értékes tombola ajándékokért is. A fődíj egy Little Tikes csúszda, de sok más Brendon Babaáruházlánc által felajánlott játék is várja a kicsiket és nagyokat.

Egy szerencsés nyertes két főre szóló River Ride, úszó-buszozási élménnyel lesz gazdagabb, és a Nyíregyházi Állatparkba szóló, összesen 10 darab belépőjegy is gazdára talál a sok más értékes nyeremény mellett.

Várunk mindenkit szeretettel!

2015. március 22. vasárnap – 10:00 – Váci Mihály Kulturális Központ

A program elérhető IDE kattintva!

Jótékonysági futás a Down-szindróma világnapjára készülve, Március 14.

Nagy örömmel hívogatunk benneteket egy rendezvényre, ami számunkra is ajándék. A Down Egyesület támogatására szervez Pechan Eszter jótékonysági futást és egyéb programokat a Városmajorban, március 14-én 9:30-tól.
Gyertek, hívjátok az egész rokonságot, minden munkatársat, osztálytársat, ismerőst és ismeretlent, fusson és adakozzon az egész utca, az egész város! :)

Aki nem szeret futni, a jótékonysági büfében pihenhet :)

A rendezvény részletes programja a facebook-on.

Jótékonysági futás a Down-szindróma világnapjára készülve
Március 14., szombat, 9:30
Budapest, Városmajor

q

0321 KIHÍVÁS

Különleges érzékenyítő program cégek számára

——–

Jegyek DS gyermekeket nevelő szülőknek

Támogatóinknak köszönhetően az érintett családok nagy része – akárcsak az elmúlt években – a vételár megfizetése nélkül vehet részt a rendezvényen.

További információk és a jelentkezési lap IDE kattintva letölthető!

A jelentkezések alakulása folyamatosan nyomon követhető ITT!

ArtEst – Színház Szlovákiából

Az ArtEst – értelmi lemaradással élő fiatalok számára létrehozott tér, ahol az érintettek minden munkanapon, 9:00 – 17:00 óra között megjelenhetnek és különböző művészeti tevékenységek közül választhatnak. Aki akar, tanulhat hangszeren, részt vehet színházi darabokban szereplőként, de ha úgy tartja kedve, akkor festhet is. Mottónk: a munkánknak kell, hogy legyen értelme.

Létrehoztunk egy speciális színházat, mely a „Hopi hope” nevet kapta. Egy színtér, ahol értelmi fogyatékos fiatalok játszhatnak együtt képzett színészekkel. Ugyanakkor, színkörtársaik lehetnek hajléktalan és idősödő emberek is, valamint roma származásúak.

2014-ben közel 60 előadást és kulturális rendezvényt tartottunk. Együttműködtünk olyan neves kulturális centrumokkal Kassáról, mint a Kassai Állami Színház, a K13 Kassai Kulturális Központ, melynek kiemelkedően fontos szerepe volt 2013-ban, amikor Kassa elnyerte az európai kultúra fővárosa címet, valamint a Kassai Thália Színház.

_________________________________________________

The ArtEst – polyaesthetical education for disabled youth is an place, where young pople with dissabilities can meet every working day from 9:00 – 17:00. We are learning to play instruments, work on a theatrical performances, paint etc. Our main motto is that our work has to have sense.

We settled down specific theatrical group Social theatre Hopi hope, where people with mental dissabilities work together with profesional artists, but also with people without homes, seniors, Roma people etc.

We have made around 60 performances and cultural actions in 2014.We cooperate with prominent cultural institutions in Košice like:

  • State theatre in Košice
  • Cultural centres in Košice K13 – organization which was doing on European city of culture in 2013
  • Thália színház – Hungarian minority theatre in Košice

ÚSMĚVY- Cseh mosoly a Down Világnapon

Az ÚSMĚVY egy non-profit szervezet, mely 2006-ban Brnoban jött létre. Tagjai között 50 családot számol, akik Down-szindrómával élő gyermekekek és fiatalokat nevelnek. Működése Dél-Morvaország területére, a felvidékre és Zlín városára korlátozódik.

Tevékenysége: Egyszerre igyekszik figyelmet fordítani az érintett szülőkre, akiknek szakmai előadássorozatokat szervez, illetve a Down-szindrómával élő fiatalokra, akiket sport-, alkotó-és kultúrális programokkal vár és vonz sok szeretettel. Rendszeresen hirdet meg táborokat nyárra, ahol fogadja az egész családot, amennyiben gyermekük még nem töltötte be 10. életévét, továbbá ellát és szórakoztat értelmi lemaradással élő fiatalokat, akik már szüleik kísérete nélkül töltheik el ott szabadidejüket.

Fókuszából nem maradnak ki az újszülött kisbabákat nevelő szülők sem. Igyekszik őket mihamarabb szakemberekkel – orvosokkal, pszichológusokkal, gyógypedagógusokkal – összekapcsolni a megfelelő ellátás időben történő megszerzése végett.  További célja az állandó információ-szolgáltatás és a Down-szindrómával és egyéb értelmi lemaradással élő emberek érdekképviselete. A legfőbb törekvés már a névválasztáskor megfogalmazódott az alapítok fejében, amikor az ‘úsmevy’ szót kitűzték zászlajukra. Jelentése: mosoly. Ezt szeretnék minél több ember arcára rávarázsolni.

_________________________________________________

ÚSMĚVY is a non profit organisation established in 2006 in Brno. At present ÚSMĚVY covers about 50 families who take care of their small or adolescent child or young adults with Down syndrome. ÚSMĚVY is a local organisation with its activities in Southern Moravia, Highland and Zlín areas.

Activities : Organization of lectures and chats for parents and sporty, creative, cultural events for their children. Organization of reconditioning summer camps for parents with children below 10 years of age and for children and youth with intellectual disability (without their parents’ presence). We help parents of newborn children with Down syndrome so that they receive contacts to specialists (doctors, psychologist, educationalists). Our aim is also to give information to the general public about Down syndrome and people living with this disability.  The Czech word ‘úsměvy’ means ‘smiles’.

Down Világnapi Gála 2015-ben is!

A Down Egyesület nagy örömmel jelenti be, hogy 2015-ben is megrendezi a Down Világnapi Gála rendezvényét. Köszönjük az International Visegrand Fund(IVF) támogatását, valamint a lengyel, cseh és szlovák együttműködő partnereink közreműködését!

Ebben az évben a finom ételek, íncsiklandozó illatok, és a kreativitás, ügyesség kerül előtérbe, azonban természetesen nem felejtjük el a színes, mindenki számára élvezhető és szórakoztató programokat sem! A hab a tortán az a nemzetközi, részletes, online szakácskönyv lesz, melyet a 2015. március 21-i Down Világnapi gála után bárki megtekinthet és elsajátíthatja a könyvben feltüntetett finomabbnál-finomabb ételek elkészítését.

Jótékonysági kiállítás nyílt a Világnapon készült festményekből



Normal
0


21


false
false
false

HU
X-NONE
X-NONE













MicrosoftInternetExplorer4













< ![endif]-->


DefSemiHidden="true" DefQFormat="false" DefPriority="99"
LatentStyleCount="267">
UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Normal">
UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="heading 1">


















UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Title">

UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Subtitle">
UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Strong">
UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Emphasis">
UnhideWhenUsed="false" Name="Table Grid">

UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="No Spacing">
UnhideWhenUsed="false" Name="Light Shading">
UnhideWhenUsed="false" Name="Light List">
UnhideWhenUsed="false" Name="Light Grid">
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 1">
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 2">
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 1">
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 2">
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 1">
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 2">
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 3">
UnhideWhenUsed="false" Name="Dark List">
UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Shading">
UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful List">
UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Grid">
UnhideWhenUsed="false" Name="Light Shading Accent 1">
UnhideWhenUsed="false" Name="Light List Accent 1">
UnhideWhenUsed="false" Name="Light Grid Accent 1">
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 1 Accent 1">
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 2 Accent 1">
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 1 Accent 1">

UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="List Paragraph">
UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Quote">
UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Intense Quote">
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 2 Accent 1">
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 1 Accent 1">
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 2 Accent 1">
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 3 Accent 1">
UnhideWhenUsed="false" Name="Dark List Accent 1">
UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Shading Accent 1">
UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful List Accent 1">
UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Grid Accent 1">
UnhideWhenUsed="false" Name="Light Shading Accent 2">
UnhideWhenUsed="false" Name="Light List Accent 2">
UnhideWhenUsed="false" Name="Light Grid Accent 2">
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 1 Accent 2">
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 2 Accent 2">
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 1 Accent 2">
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 2 Accent 2">
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 1 Accent 2">
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 2 Accent 2">
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 3 Accent 2">
UnhideWhenUsed="false" Name="Dark List Accent 2">
UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Shading Accent 2">
UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful List Accent 2">
UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Grid Accent 2">
UnhideWhenUsed="false" Name="Light Shading Accent 3">
UnhideWhenUsed="false" Name="Light List Accent 3">
UnhideWhenUsed="false" Name="Light Grid Accent 3">
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 1 Accent 3">
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 2 Accent 3">
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 1 Accent 3">
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 2 Accent 3">
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 1 Accent 3">
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 2 Accent 3">
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 3 Accent 3">
UnhideWhenUsed="false" Name="Dark List Accent 3">
UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Shading Accent 3">
UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful List Accent 3">
UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Grid Accent 3">
UnhideWhenUsed="false" Name="Light Shading Accent 4">
UnhideWhenUsed="false" Name="Light List Accent 4">
UnhideWhenUsed="false" Name="Light Grid Accent 4">
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 1 Accent 4">
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 2 Accent 4">
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 1 Accent 4">
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 2 Accent 4">
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 1 Accent 4">
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 2 Accent 4">
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 3 Accent 4">
UnhideWhenUsed="false" Name="Dark List Accent 4">
UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Shading Accent 4">
UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful List Accent 4">
UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Grid Accent 4">
UnhideWhenUsed="false" Name="Light Shading Accent 5">
UnhideWhenUsed="false" Name="Light List Accent 5">
UnhideWhenUsed="false" Name="Light Grid Accent 5">
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 1 Accent 5">
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 2 Accent 5">
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 1 Accent 5">
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 2 Accent 5">
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 1 Accent 5">
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 2 Accent 5">
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 3 Accent 5">
UnhideWhenUsed="false" Name="Dark List Accent 5">
UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Shading Accent 5">
UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful List Accent 5">
UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Grid Accent 5">
UnhideWhenUsed="false" Name="Light Shading Accent 6">
UnhideWhenUsed="false" Name="Light List Accent 6">
UnhideWhenUsed="false" Name="Light Grid Accent 6">
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 1 Accent 6">
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Shading 2 Accent 6">
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 1 Accent 6">
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium List 2 Accent 6">
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 1 Accent 6">
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 2 Accent 6">
UnhideWhenUsed="false" Name="Medium Grid 3 Accent 6">
UnhideWhenUsed="false" Name="Dark List Accent 6">
UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Shading Accent 6">
UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful List Accent 6">
UnhideWhenUsed="false" Name="Colorful Grid Accent 6">
UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Subtle Emphasis">
UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Intense Emphasis">
UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Subtle Reference">
UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Intense Reference">
UnhideWhenUsed="false" QFormat="true" Name="Book Title">



< ![endif]-->

/* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Normál táblázat"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para-margin-bottom:10.0pt; mso-para-margin-left:0cm; line-height:115%; mso-pagination:widow-orphan; font-size:11.0pt; font-family:"Calibri","sans-serif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;}

< ![endif]-->

A kiállítás apropóját a minden évben március 21-én megrendezett Nemzetközi Down Világnap adta, amelyhez csatlakozva, immáron hatodik alkalommal szervezett gálát a Down Egyesület. Az idei volt az első alkalom, amikor vidéki helyszínen is sor került az eseményre, melynek keretében gyermekek és családjaik töltötték meg vidám, élettel teli hangulattal a székesfehérvári Vörösmarty Színházat. Ezen a napon született a székesfehérvári kiállításon bemutatásra kerülő kilenc festmény.

A valódi csapatmunkának köszönhetően vidám hangulatú, színekben gazdag festmények születtek, amelyek zömében Székesfehérvár nevezetességeit mutatják be egy igen izgalmas szemlélettel megközelítve. A képeket több kéz érintette egyszerre, Down-szindrómával élő és egészséges gyermekek készítették közösen Revák István és Pék Eszter Sára fehérvári kortárs festőművészek, valamint a Gorsium Művészeti Szakközépiskola és Szakiskola diákjainak közreműködésével és Ónodi Károly, az Avantgárd Művészeti Demonstráció Egyesület elnökének vezetésével.

A tárlat május 8-ig tekinthető meg a székesfehérvári Városháza első emeleti folyosóján.

További részletek a képre kattintva érhetők el:

Teltházas örömünnep a székesfehérvári Vörösmarty Színházban

Közel ötszázan vettünk részt, és öleltük meg egymást a világnap alkalmából a székesfehérvári Vörösmarty Színházban.
A közönséget Székesfehérvár polgármestere, dr. Cser-Palkovics András és a színház igazgatója, dr. Szikora János köszöntötte, akik az elfogadás fontosságát hangsúlyozták.

A színház társulatának előadásában A Dzsungel könyve című musicalből hangoztak el részletek, fellépett Veres-Kovács Petra, a Fehérvár Hangja tehetségkutató verseny 2013-as győztese, majd pedig Lang Györgyi és a Pa-Dö-Dő tánckarának koncertjét élvezhették, sőt lehettek aktív részesei is a fellépésnek a gyerekek.

Bemutatkozott az Ezredéves Speciális Iskola, az Arany János Iskola, a Magma Karma Társulat és a XV. kerületi Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthona is. Óriási sikere volt a közös kézműves foglalkozásoknak, Nagy Natáliának, aki mesélt a gyerekeknek, a festőműhelynek, ahol kortárs művészek irányításával lehetett alkotni, a Pata és Mancs terápiás kutyáinak, valamint lelkes sportolóinknak: Lajkó Csaba ultrafutónak, és az Alba Fehérvár kosárlabdázóinak is, akik a színház előtt rendeztek kosárra dobó versenyt.

Mindenkinek nagyon köszönjük, hogy velünk ünnepelt 2014-ben is!

A rendezvényen készült felvételek a képre kattintva elérhetők!

A fényképeket készítette: Mészáros Annarózsa

Színházak a Down Világnap mellett

Országszerte több teátrumban léptek a közönség elé a Down Világnap hetén egy-egy színművész társaságában Down-szindrómával élő fiatalok,  hogy együtt hívják fel a figyelmet arra, hogy a “Különbség kisebb, mint gondolnád!”.

Színházak, akik a Down Világnap mellé álltak 2014-ben:

Eszter és Ágika a Móricz Zsigmond Színházban március 21-én (a képre kattintva látható videó felvétel is):

 

Víg-öleléssel ünnepeltük a Down Világnapot

A különbség kisebb, mint gondolnád mottóval újra a Vígszínháznál találkoztak kicsik és nagyok a Down Világnap alkalmából március 21-én délután. Sok-sok mosolygó arc ölelte körbe a színházat, majd a Margit-híd felé vette az irányt a lelkes csapat. Izgatottan várjuk a székesfehérvári Vörösmarty Színházban rendezett Down Világnapi programot!

Fotók a Víg-ölelésről képre kattintva! (A felvételeket készítette: Mészáros Annarózsa)

Nyíregyházán a Csodavár Korai Fejlesztő Centrum és Játszóház várta Down Világnap alkalmából a Kispajtásokat, ahol nemcsak a jól megszokott felhőtlen hangulat, hanem egy-egy arcra, karra, lábra festett smiley is várta a vendégeket. Lehetőség nyílt játékosan betekinteni a fogyatékkal élők világába :)! A fotót készítette: Kerekes Kata

A Down Világnaphoz kapcsolódó programkavalkádnak ezzel még nincs vége, hiszen országszerte már több teátrumban lépett a közönség elé egy-egy színművész társaságában Down-szindrómával élő fiatal, és még többen készülnek ugyanerre a hét végén, hogy együtt hívják fel a figyelmet arra, hogy a “Különbség kisebb, mint gondolnád!”.

Találkozzunk vasárnap is a Vörösmarty Színházban is Székesfehérváron!

46/47

Vajon hogyan éli meg Daniel, egy fiatal fiú – akinek csupán 46 kromoszómája van, holott 47-nek kellene lenni -, hogy ő nem ugyanolyan, mint a többiek? Ezt is megmutatjuk vasárnap Székesfehérváron, a Vörösmarty Színházban. Levetítjük a 46/47 című rövidfilmet, ami arra vállalkozik, hogy megmutassa a fogyatékosságot a  a másik oldalról, azaz egy olyan világot tár elénk, ahol mindenki Down-szindrómás, és az a fogyatékkal élő, akinek csupán 46 kromoszómája van.

 

Oldalak