Gyakori betegségek

A Down-szindrómás gyermekek különleges odafigyelést, speciális nevelést, oktatást és egészségügyi ellátást igényelnek. Ismert, hogy ezzel a kromoszómatöbblettel (kettő helyett három 21-es számú kromoszóma) rendelkező gyermekek bizonyos betegségekre hajlamosabbak az átlagosnál. A betegségek egy része gyógyszerrel, más része valamilyen beavatkozással, műtéttel kezelhető.

GYAKORI BETEGSÉGEK

• Veleszületett betegségek

Szívfejlődési rendellenességek, csökkent izomtónus, pajzsmirigy-működési zavarok, gégeporc fejletlenség, nyakcsigolya instabilitás, nyombél- vékonybélszűkület (-elzáródás), bélbeidegzési zavar (Hirschspung-kór), gyomortartalom visszafolyása a nyelőcsőbe (Reflux), szemproblémák (szürkehályog, töréshibák), csontosodási zavarok

• Szerzett betegségek

Gyakori felsőlégúti hurut, középfülgyulladás, tüdőgyulladás, alvászavar, étkezési zavarok (pl. kóros soványság, elhízás), lúdtalp, gerincferdülés, vérképzőszervi betegségek (pl. fehérvérűség), autizmus, depressio, epilepszia, szerzett billentyűhiba, kötőhártya-gyulladás

A CÉL A Down Egészségügyi Gondozás célja, hogy ezeket a betegségeket, fejlődési rendellenességeket felismerve megfelelő kezeléssel időben meg tudjuk előzni azok következményeit.

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy ha a korai fejlesztő programot rendszeres, felépített orvosi ellenőrzés mellett hajtják végre, nagymértékben nő a Down-szindrómás gyermek teljesítménye!

Ennek érdekében Németországban Storm professzor kidolgozott egy szűrővizsgálati programot, amelynek segítségével időben felismerhetőek a leggyakrabban társuló betegségek.

• Fogászat - fogmegtartó kezelés

Altatásos fogászat a Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Karán

- Letölthető tájékoztató szülők számára

- Letölthető tájékoztató intézet vezetők számára