Mentorál(l)ás

Összefogás a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásáért

A munkaerőpiac észrevehető átformálása és a törvényi szabályozások kiszolgálása egyaránt célja annak az összefogásnak, amelyet a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatási integrációjának elősegítésére hozott létre a JOB Kft., a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központja (MEREK) és a DOWN Egyesület.

Az összefogás célja, hogy megkönnyítsék a megváltozott munkaképességűek integrációját, támogassák a munkaadók toborzási tevékenységét, segítsék a két fél egymásra találását, valamint a mindennapokban is használható szakmai segítséget nyújtsanak a munkaadók számára. A fogyatékkal élő, megváltozott munkaképességű emberek nyílt munkaerő-piaci integrációját, vagy reintegrációját segíti elő a program – értékelte az együttműködést Fuksz Erik, a MEREK foglalkozási rehabilitációs referense.

„Jelen pillanatban borzasztóan alacsony a csökkent munkaképességűek foglalkoztatási aránya Magyarországon. Abban a pillanatban, ahogy ezt a foglalkoztatási százalékot növelni tudjuk, jól járnak a munka világába integráltak, mivel teljes értékű önfenntartó életet tudnak élni, jól járnak a munkaadók, mert nem kell évi majdnem 1 millió forintnyi rehabilitációs járulékot fizetni, illetve munkabér támogatást is igényelhetnek, továbbá jó a társadalomnak, hiszen így kevesebbet kell költenie szociális juttatásokra, kifizetésekre. Egyszerűen mindenkinek érdeke, hogy ez működjön!” – értékeli a magyarországi helyzetet Dobár Attila, a JOB Személyzeti Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója.

Az értelmi fogyatékos, Down-szindrómával élő emberek integrációját például már iskoláskorban elkezdi a velük foglalkozó egyesület. „Az együttműködésétől azt várjuk, hogy egyre több értelmi fogyatékos munkavállalót sikerül elhelyeznünk a nyílt munkaerőpiacon. Ez nagymértékben előmozdítja majd a fogyatékkal élők társadalmi integrációját, munkájuk elismerését, valamint az össztársadalom toleranciáját, érzékenységét, hiszen az időnk jelentős részét a munkahelyen töltjük, az itt kialakult társas kapcsolataink markánsan befolyásolják életünket” – mondja Kisari Károly a DOWN Egyesület elnöke.