Koraszülöttek világnapja a Csodavárban

A Koraszülöttek Világnapja (november 17.) alkalmából a Csodavár Nyíregyháza Inkluzív Fejlesztő Központ és Játszóház rendezett sajtótájékoztatót csütörtökön, melynek vendégei voltak a nyíregyházi „Lógjunk anyuval” klub táncos lábú anyukái is apróságaikkal.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) definíciója alapján koraszülött az a gyermek, aki a 37. terhességi hét előtt jön a világra, illetve súlya nem éri el a 2500 grammot időre születés esetén sem. Tíz megszületett gyermekből egy koraszülött a világon, a koraszülöttség az újszülött-halálozások vezető oka.

A Csodavár Nyíregyháza Inkluzív Fejlesztő Központ és Játszóház szakemberei hét éve látnak el koraszülött gyermekeket is, és támogatják, megfelelő információkkal segítik az érintett szülőket.

Az eseményen Kisari Károly, a Csodavár fenntartója, a Rejtett Kincsek Down Egyesület elnöke elmondta: „A Csodavárakban – Nyíregyházán és Budapesten -  az ellátott gyermekek 20%-a koraszülött. Büszkék vagyunk arra, hogy van olyan 750 grammal született baba, aki a Csodavárból kikerülve inkluzív nevelőintézményben folytatta tanulmányait. Célunk, a megfelelő korai fejlesztés mellett az, hogy olyan környezetet alakítsunk ki, amely segít a családoknak a trauma feldolgozásában.”

Dr. Horváth Zsolt, neonatológus, az Újszülöttjeinkért és Koraszülöttjeinkért Alapítvány mentorprogramjának szakmai vezetője beszélt a térségben koraszülött babákat nevelő családok lehetőségeiről. – „Fontos, hogy a térségben a koraszülött gyermekekkel foglalkozó szervezetek együttműködjenek. A mentorházak (Nyíregyházán a Báthori utcán) például abban is segítenek, hogy azok mellett a családok mellett, ahol a gyermekek élete a koraszülött intenzív osztályon kezdődött, megjelenjenek segítőként a sorstárs családok.”

A koraszülöttek világnapján hangsúlyozni kell, felhívni a figyelmet arra, hogy a koraszülöttekből is nagy valószínűséggel egészséges felnőttek lesznek. Ehhez azonban rendkívül fontos a korai fejlesztés, hogy ezek a gyermekek felzárkózzanak a 40. hét körül született társaikhoz.

November 17-én szombaton a Koraszülöttek Világnapján az Újszülöttjeinkért és Koraszülöttjeinkért Alapítvány 10:00 órától a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban, a „Lógjunk Anyuval” klub pedig a Korzó Bevásárlóközpontban várja a családokat érdekes és izgalmas programokkal.

Kategória: