VII. Down Világnapi Gála

dora2015. március 24.

2015. március 22-én, Nyíregyházán került megrendezésre a Down-szindróma Világnapjához kapcsolódó nagyrendezvényünk. A Gálára az ország több pontjáról érkeztek down-szindrómával élő gyermeket nevelő családok, de a Visegrádi Négyek országainak vendégei is együtt ünnepeltek velünk a nyíregyházi Váci Mihály Kulturális Központban. Az épület egy napra Játszóházzá változott át, hiszen a Csodavár Korai Fejlesztő Központ és Játszóház biztosította a gyerekeknek az izgalmas és érdekes fejlesztő játékokat. A játszóház területén is, mint ahogyan a rendezvény minden kis sarkában többségi és fogyatékossággal élő gyerekek játszottak együtt, vagy táncoltak és énekeltek együtt a színpadi fellépőkkel.

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza MJV Polgármestere, a rendezvény fővédnöke elmondta, –  „Az önkormányzat, és egész Nyíregyháza nagyon büszke arra, hogy a Down Egyesület az egész országba, sőt, a határon túlra is elviszi az itt folyó munkát. Az itt zajló szakmai munka és szeretetteljes közösségi tevékenység példamutató, s az önkormányzat lehetőségei szerint támogatja is ezt a munkát.”

Első ízben az ajkai Hangadók zenekar varázsolt fergeteges hangulatot a nap indításaképpen, majd a Dongó zenekarral zenélhettek kicsik és nagyok. A vendégek megismerkedhettek a Down Világnapi Gálák történetével, az Egyesület eddigi munkájával és célkitűzésivel, a Csodavárban nemrégiben átadott Csodakerttel, és a Korai fejlesztéssel. A hangulatért Tarczy Gyula és Novák György műsorvezetők voltak a felelősek, Gyurcsi nem mindennapi érzékkel és tehetséggel konferált a színpadon. A színpadi, kulturális programokat a Makám zenekar, akusztikus előadása zárta.

A Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár- Bereg megyei szervezetének és önkénteseinek köszönhetően az újraélesztés és elsősegélynyújtás csínját-bínját ismerhették meg a gyerekek és felnőttek.

Az országban elindított, 2015. március 19-én, a Vígszínházban bemutatott „0321- Kihívás, Játék előítéletek nélkül” keretein belül Nyíregyházán, többen is megmérettették magukat a rendezvény ideje alatt. A játékosok mindamellett, hogy élvezték a kihívást, felismerték a játék célját, hogy kis segítséggel és csapatmunkával minden elérhető, és megvalósítható. Csak figyelnünk kell egymásra.

A nap folyamán kézműves foglalkozás, arcfestés és csillámtetoválás várta a kispajtásokat, de a Kulturális Központ előtti téren a Zöld Kerék Alapítvány Bringa-suiját, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár jóvoltából népi fajátékait lehetett kipróbálni, vagy az Állatbarát Alapítvány aranyos, és örökbe fogadható kutyáit lehetett egy kis simogatással kényeztetni.

Köszönjük a részt vevőknek, fellépőknek, aktivistáknak, támogatóknak, partnereknek!

GALÉRIA KÉPEI!- Köszönjük a fotókat Mészáros Annarózsának!

Egyéb megjelenéseink:

SZON

Nyíregyházi Televízió

Jacsó Ancsa képei