A Csodavár Nyíregyháza is segít a bajban

Vékony Katalin2022. március 23.

A 4 éves Zhenya nem beszél. Sem magyarul, sem ukránul. Állapota miatt eddigi otthonában, a kelet-ukrajnai Szumi városában is speciális óvodába járt. Fejlesztésének azonban vége szakadt, mert a háború miatt menekülniük kellett. A kislány édesanyjával és 12 éves nővérével érkezett egy héttel ezelőtt Nyíregyházára, édesapjuk nem tarthatott velük.

Zhenya és családja számára a Nyíregyházi Egyházmegyei Karitász biztosít átmeneti lakhatást a szabolcsi megyeszékhelyen. A szervezet munkatársa, Pásztor Gergely kereste fel intézményünket, a Csodavár Nyíregyháza Inkluzív Fejlesztő Központ- és Játszóházat is, hogy segítsünk a gyönyörű, szőke hajú kislánynak. Zhenya másodszor járt a Csodavárban, fejlesztéseken vett részt és a játszóházban kapcsolódott ki. Az intézmény munkatársai számára nem ismeretlen, ha egy kisgyermek egyáltalán nem kommunikál, így az édesanya, Natasha biztos és értő kezekben tudhatta Zhenyát addig, amíg ő az ügyeket intézi. Az ukrajnai menekült család nem sokáig marad már Nyíregyházán, néhány nap múlva a Karitász segítségével Olaszországba indulnak ottani ismerőseikhez, és közben nagyon bíznak abban, hogy az Ukrajnában maradt családfő is csatlakozni tud a családhoz.

A Csodavár Nyíregyháza fejlesztő pedagógusaival és játszóházával  ingyenesen és azonnal készen áll, hogy  segítséget nyújtson a gyermekikkel menekülő családok számára.

Az Ungvár21 TV interjúja a családdal ITT található.