"Élet Down-szindrómával" - RePOD Konferencia Összefoglaló

andras2014. október 01.
Kategória: 

Élet Down-szindrómával

Elkészült és elérhető az az oktató DVD, melyet a Down Egyesület görög és bolgár partnerekkel közösen készített el az elmúlt két év során. A program a Leonardo da Vinci „Egész életen át tartó tanulás” Európai Uniós pályázat keretei között valósulhatott meg.

A projekt elérte célját, megszületett az a DVD, melyet minden Down-szindrómás gyermeket és felnőttet nevelő családnak, valamint a velük foglalkozó szakembereknek ajánlunk.

A DVD-n bemutatásra kerülő videók három fontos életszakaszra bonthatók, s így az azokra kifejezetten jellemző problémákra koncentrálva kívánnak jó példákat mutatni az eszköz használóinak. 0-6, 6-18 és 18 év feletti korosztályt elkülönítve emeli ki az egészségügy, az oktatás, a társas élet (mind a szülőkre, mind pedig a gyermekre nézve), a munkavállalás, az önálló életre nevelés és a szexualitás kérdésköreit.

A közös munka 2012 decemberében kezdődött, s 2014 szeptemberében zárul. Ennek apropóján 2014. szeptember 25-én az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karán, egy 100 fős szakmai konferencián lett bemutatva az oktató anyag. A konferencia előadói az anyag méltatása mellett kiemelték szakterületük fontosságát a megjelent szülőknek, szakembereknek, főiskolai hallgatóknak, melyekre különösen koncentrálniuk kell Down-szindrómás fiatal nevelése és ellátása során.

A felszólalók között meg kell említeni Dr. Tóth Ágnes szülész-nőgyógyászt, Pázmány Viktóriát, a nyíregyházi Csodavár nevet viselő Korai Fejlesztő Központ intézményvezetőjét, Dr. Merő Gabriellát, a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház gyermek neurológus főorvosát, Kókayné Lányi Mariettát, a Gyermekek Háza Alternatív Alapozó Program programvezetőjét, tanítóját, Markos Ádámot, a REHABJOB non-profit Kft. szakmai vezetőjét, Dr. Gruiz Katalint, a Down Alapítvány elnökét, valamint Dely Gézát, a Nemadomfel Alapítvány vezetőjét. Az előadók között szerepelt Polgár Krisztina is, egy fiatal Down-szindrómás hölgy, aki saját gondolatait, napi teendőit, programjait osztotta meg és ismertette a hallgatósággal.

„Az oktató anyagot az egyszerűség jellemzi. Igyekszik optimista módon megközelíteni a problémát, megszólítva számos szakembert, szülőt és magukat a Down-szindrómás fiatalokat is. A cél egy reális jövőkép bemutatása számos pozitív lehetőséggel, és sokak számára megvalósítható célok kitűzésével. A DVD minden életszakasz bemutatására kitér, s igyekszik azok legjellemzőbb problémáit, felmerülő nehézségeit a lehető legalaposabban körüljárni, s azokra megoldást keresni.”- említette Kisari Károly az elkészült oktató anyag bemutatásakor, s így folytatta: „A fő cél az ő élethelyzetük több oldalról való bemutatása, s a példákon, a szakemberek és érintettek véleményén keresztül a Magyarországon Down-szindrómával élő emberek autonómiájának maximális megteremtése.”

A programról bővebb információt a www.repod.org oldalon olvashat. Amennyiben a DVD keltette fel érdeklődését, keresse kollégánkat bizalommal a következő e-mail címen:

Kovács Henrietta (projekt menedzser), henrietta.kovacs [kukac] downegyesulet.hu.

A konferencián készült képekért kattintson ide.

A konferencián elhangzott előadások anyagait alább, mellékletként tekinthetik meg!