Fejlesztés és önfeledt játék a Csodavárban

Két ukrajnai család összesen öt gyermekkel látogatott el a Csodavár Nyíregyháza Fejlesztő Központ és Játszóházba. Krivy Rog városából menekültek Magyarországra.

Vékony Katalin2022. május 13.
Kategória: 

Két ukrajnai család összesen öt gyermekkel látogatott el a Csodavár Nyíregyháza Fejlesztő Központ és Játszóházba péntek délelőtt. A családok Krivy Rog városából menekültek Magyarországra, Záhonynál lépték át a határt március 15-én. Az első heteket az anarcsi iskolában töltötték, április óta a nyíregyházi Esélycentrumban laknak. Egykori lakóhelyüket nagyon szerették, érdekességként elmesélték, hogy Krivy Rog 134 km hosszú, a második leghosszabb város az egész világon.  Az egyik édesapa gépészmérnökként, a másik pedig szakmunkásként a város egyik gyárában dolgozott a háború kitöréséig.

Nagyon szeretnének hazatérni a régi életükhöz, de egyelőre maradniuk kell. Bár a férfiak jelentkeztek önkéntes katonának, nem sorozták be őket, mert egyikük fejsérülést szenvedett a Krím-félsziget elfoglalásakor 2014-ben, másikuk pedig négy gyermeket nevel, akik közül az egyik értelmi sérült. Ő most épp nem tudott a csapattal tartani egyéb betegsége miatt, de lesz még mód arra, hogy a 9 éves kisfiú fejlesztéséről is gondoskodjanak a Csodavár szakemberei. Ahogyan azt tették pénteken is. Két kislánynak tartott fejlesztő foglalkozást Pócsi Barbara gyógypedagógus, a többiek pedig az intézmény játszóházában kapcsolódtak ki. A fotók magukért beszélnek, a gyerekek imádták a Csodavárban eltöltött néhány óra minden pillanatát.